Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, πως έχει πληροφορηθεί ότι η ρωσική εισβολή θα πραγματοποιηθεί σε 48 ώρες, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας» στην Ουκρανία, ενώ ο εθνικός ύμνος θα παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και η σημαία της χώρας θα υψώνεται σε δημόσια κτίρια.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.



Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα αυξηθούν οι μισθοί στους στρατιώτες κατά 30% ενώ θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

 Επίσης το διάταγμα κάνει λόγο για κινήσεις επιστράτευσης ενώ ο τακτικός στρατός που ανέρχεται σε 261.000 άτομα θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη.

 Ο Ζελένσκι ελπίζει πως 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν στον πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται στα όπλα για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ρωσία προετοιμάζονται στην Ουκρανία την ώρα που συνεχίζεται ο «διπλωματικός πυρετός», προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Μόσχα και Κίεβο ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα σε μια ισορροπία τρόμου. Στην Ουκρανία προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και στη μάχη μπαίνουν όλοι χωρίς διακρίσεις.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται από στρατιώτες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, ενώ στο Κίεβο αναμένονται και Ουκρανοί από την Ελλάδα.

Στα 79 της χρόνια η Βαλεντίνα Κονσταντινόφσκα από τη Μαριούπολη μαθαίνει να κρατά και να σημαδεύει με καλάσνικοφ. «Είμαι έτοιμη να πυροβολήσω. Αν συμβεί κάτι θα υπερασπιστώ το σπίτι, την πόλη και τα παιδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα περίχωρα του Κιέβου παραστρατιωτικοί εθελοντές από ξένες χώρες προετοιμάζονται για μάχη απέναντι στους Ρώσους. «Πέντε είναι από την Θεσσαλονίκη και πέντε από την Αθήνα. Έρχονται να γίνουν στρατιώτες», τονίζει ένας εθελοντής από τη Γεωργία μιλώντας σπαστά ελληνικά για τους Ουκρανούς που έρχονται από την Ελλάδα.

Στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία ζεσταίνονται οι πολεμικές μηχανές με τις δύο χώρες να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.


Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως (σ.σ. τις απόψεις μας), με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκαν στην περιοχή.