Ένα στα τρία παιδιά στην Ισπανία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας
Σύμφωνα με έκθεση της Unicef που δημοσιεύτηκε σήμερα
Σχεδόν το 30% των παιδιών στην Ισπανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της Unicef που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση και απέχει «πολύ» από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την προστασία της παιδικής ηλικίας.
«Εάν δεν επενδύσουμε στην παιδική ηλικία, [...] κινδυνεύουμε να γίνουμε μια χώρα με όλο και λιγότερα παιδιά και όλο και περισσότερη ανισότητα» προειδοποίησε η Μάρτα Αρίας, η υπεύθυνη για την παιδική ηλικία της ισπανικής επιτροπής της Unicef, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στον Τύπο.
Συνολικά στην χώρα 2,306 εκατομμύρια παιδιά (το 27,5%) ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με την κρίση, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών με παιδιά στις οποίες κανένας ενήλικας δεν εργάζεται αυξήθηκε κατά 290% μεταξύ 2007 και 2013, υπογραμμίζει η μελέτη.
Την ίδια ώρα η Ισπανία καθυστερεί να αμβλύνει τις ανισότητες που πλήττουν κυρίως τα παιδιά.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενσωματώνει σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το 2013-2016 την ευρωπαϊκή σύσταση «να επενδύσει στην παιδική ηλικία» που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και έχει ως στόχο να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, τονίζει η οργάνωση.
«Αυτό προϋποθέτει ένα βήμα στην αναγνώριση του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ισπανία» λέει η οργάνωση.
Όμως, προσθέτει η Unicef, το σχέδιο «πάσχει από μια έλλειψη επαρκών οικονομικών μέσων και την εφαρμογή μέτρων που προορίζονται ειδικά για τα παιδιά».
Σύμφωνα με την έρευνα τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για την παιδική ηλικία έχουν μειωθεί κατά 14,6% μεταξύ 2010- 2013.
Η Ισπανία, με ένα 1,4% του ΑΕΠ να επενδύεται στις πολιτικές προστασίας των παιδιών απέχει «πολύ» από το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2,2%, επισημαίνει η Unicef.
Το 2013, επενδύθηκαν 42,483 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 46,391 το 2010, ήτοι 772 ευρώ λιγότερα για κάθε παιδί.
H Unicef προτείνει «μια συνθήκη του Κράτους για την παιδική ηλικία» που θα περιλαμβάνει κυρίως μια καθολική βοήθεια ύψους 1.200 ευρώ κάθε χρόνο για κάθε εξαρτώμενο παιδί μικρότερο των 18 ετών, έναντι ενός επιδόματος 291 ευρώ σήμερα (24,25 ευρώ ανά μήνα) για μια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα με ένα παιδί.