Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την κρίση στην Ουκρανία. Υπάρχουν ενδείξεις πως υποχωρεί η Ρωσία. Έτσι, επιφυλακτική, αλλά αισιόδοξη εμφανίζεται η διπλωματία στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τη ρωσική πλευρά για την απόσυρση μέρους των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά της χώρας.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές τόνισαν στο MEGA, πως είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά όλοι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

Τα Ρωσικά τανκς αποσύρονται από τις θέσεις τους στα νότια σύνορα με την Ουκρανία, φορτώνονται σε τρένα και επιστρέφουν στις βάσεις τους καθώς ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους, λέει το ρωσικό επιτελείο. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στη Λευκορωσία, όπου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων, θα συνεχιστούν για ακόμα 5 ημέρες βάσει προγράμματος.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο περιμένουν να δουν μεγάλης κλίμακας απόσυρση και επιμένουν ότι ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος για την Ουκρανία. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα Mirror επικαλούμενη υψηλόβαθμη αμερικανική πηγή στο Κίεβο, έγραψε ότι η ρωσική εισβολή θα αρχίσει στις 3 τα ξημερώματα αύριο, με πυραύλους και τανκς.

Κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από μια συνολική διευθέτηση με εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία. 

«Θα κινηθούμε βάσει σχεδίου και αυτό θα εξαρτηθεί από την πραγματική κατάσταση στο πεδίο. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν βαριές συνέπειες για τη Μόσχα αν επιτεθεί στην Ουκρανία, τόνισε όμως ότι Ευρώπη και ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν λύση μαζί με τη Ρωσία, ακόμα και με μια πολιτική συνεννόηση που θα επιτρέψει σε όλους να παραμείνουν στις αρχές τους.

«Πρέπει όλοι μας να δείξουμε γενναιότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η γενιά μου δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη και έχουμε καθήκον να τον αποφύγουμε», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Πούτιν υπενθύμισε δηκτικά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ.

Επιπλέον, τόνισε ότι μέσα σε τρεις δεκαετίες η δυτική συμμαχία έφτασε στο κατώφλι της Ρωσίας, επιχειρώντας να επεκταθεί και στην Ουκρανία, να εγκαταστήσει πυραύλους στη χώρα που μαζί με τη Λευκορωσία είναι ζωτικής σημασίας για το στρατηγικό βάθος και την ασφάλειά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, τη Μόσχα καταγγέλει μια αβάσιμη προπαγανδιστική υστερία από δυτικά κέντρα. «Ο πρόεδρος Πούτιν αστειεύεται και μας ρωτά πότε θα αρχίσει ο πόλεμος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα», είπε ο εκπρόσωπός του.

Δεν θέλουμε πόλεμο λέει ο Πούτιν – Πείθεται η Δύση;

Το κλίμα στην Ουκρανία παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξα μετά τη μερική απόσυρση των ρώσικων στρατευμάτων, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο ρώσικης εισβολής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την συνάντηση Πούτιν – Σολτς αναφέρθηκε το θέμα της γενικής συνολικής γραπτής πρότασης που έκανε η Ρωσία και παρέδωσε στο ΝΑΤΟ, στην οποία ζητάει την επιστροφή του καθεστώτος του 1997, δηλαδή την υπογραφή συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, το οποίο έλεγε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση των δύο πλευρών εις βάρος της άλλης, με την Ουκρανία να θεωρείται «κόκκινη γραμμή».

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον είναι συγκρατημένη και διατηρεί στάση αναμονής, καθώς υπάρχει καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της Ρωσίας.