Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Γερμανοί αναλυτές, η συνάντηση Πούτιν-Σολτς στο Κρεμλίνο και πιο συγκεκριμένα η σκληρή στάση του Γερμανού καγκελάριου απέφερε καρπούς.

Η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» σε σχετική αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης επισημαίνει ότι το μακρύ τραπέζι, η απόσυρση των στρατευμάτων από την Κριμαία και το «καταραμένο καθήκον των αρχηγών κρατών για τη διαφύλαξη της ειρήνης», ήταν αυτά που κυριάρχησαν στις συνομιλίες.

Ο Σολτς είναι «φίλος» της ήρεμης διπλωματίας αλλά, εφόσον ο πρόεδρος Πούτιν παίρνει στα σοβαρά μόνο τη σκληρότητα και την πολιτική της «ψυχρής» δύναμης, ο Καγκελάριος προσαρμόστηκε στα μέτρα του. Μίλησε με ξεκάθαρα λόγια με τον Πούτιν να τα εκλαμβάνει ως ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του, σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο ntv.

O Kαγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης , τις απαιτήσεις του οποίου σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της απορρίπτει και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Ωστόσο, για χάρη της ειρήνης, τις έλαβε σοβαρά. Αλλά ο Πούτιν δεν έχει δει σχεδόν ποτέ Καγκελάριο να τα λέει «έξω από τα δόντια» στο Κρεμλίνο. Δημοσίως, όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Σολτς και Πούτιν δεν προσποιήθηκαν στις χθεσινές συνομιλίες τους οι οποίες, μαζί με το γεύμα, διήρκεσαν τέσσερις ώρες. «Η νεο-αυτοκρατορική μεγαλομανία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ρωσική κυβέρνηση αποδίδει τόση σημασία στο να μην συζητά ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τις παγκόσμιες δυνάμεις, από τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών - γι΄αυτό και τα πολλά τηλεφωνήματα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι προσωπικές επισκέψεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς. Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ΕΕ, για να μην χαλάσει τη... διάθεση του Πούτιν», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο.

Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι ρώσοι στρατιώτες από την Κριμαία, ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι η κρίση στις σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν τα περισσότερα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από τα σύνορα με την Ουκρανία. Αλλά και η Δύση έχει επίσης συμφέρον να καταστήσει τις δομές πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη βιώσιμες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο: Συμφωνίες αφοπλισμού και ελέγχου, καθώς και συμφωνίες σχετικά με το ποιος σταθμεύει πόσους στρατιώτες και που, είναι προς το συμφέρον όλων.