Παραίτηση υπέβαλε ο πάστορας του καθολικού ναού του Αγίου Γρηγορίου στο Φοίνιξ, μετά τη σοκαριστική ανακάλυψη από τα μέλη της ενορίας του ότι ο Αντρές Αράνγκο τελούσε με λάθος τρόπο το μυστήριο της βάφτισης για 20 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με τους New York Times, όλα ξεκίνησαν την περασμένη χρονιά, όταν οι καλεσμένοι σε μια βάφτιση στον ναό παρατήρησαν μια μικρή παραλλαγή στα λόγια του μυστηρίου.

«Σε βαπτίζουμε εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», είπε ο πατήρ Αράνγκο.

Όμως, η διατύπωση αυτή δεν ήταν σωστή. Η φράση "σε βαπτίζουμε" ήταν λάθος, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες του Βατικανού ο ιερέας πρέπει να πει "σε βαπτίζω".

«Αν η φράση δεν ειπωθεί όπως πρέπει, η βάπτιση θεωρείται άκυρη», αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο.

Μετά από έρευνα που διεξήγαγαν οι αρμόδιοι στους κόλπους της εκκλησίας, αποδείχτηκε ότι ο πατήρ Αράνγκο είχε τελέσει λάθος χιλιάδες βαπτίσεις μέσα στην τελευταία 20ετία, τόσο στην ενορία του στο Φοίνιξ όσο και σε άλλες στη Βραζιλία και το Σαν Ντιέγκο.

Το λάθος αυτό προκάλεσε ανησυχία σε αρκετούς ενορίτες, οι οποίοι άρχισαν να ανησυχούν μήπως η «προβληματική» βάπτισή τους μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως στον γάμο τους, ο οποίος μπορούσε να θεωρηθεί άκυρος.

Ο πατήρ Αράνγκο ζήτησε συγγνώμη σε δήλωση που εξέδωσε και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του πάστορα στην ενορία.

«Μου προκαλεί θλίψη το γενονός ότι τέλεσα άκυρες βαπτίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της "θητείας" μου ως ιερέας, χρησιμοποιώντας τακτικά μια λανθασμένη φράση... Μετανιώνω βαθιά για το λάθος μου και για τον τρόπο που αυτό επηρέασε πολλούς ανθρώπους στη συγκεκριμένη ενορία αλλά και αλλού», αναφέρει η δήλωση του.

Ο Επίσκοπος Τόμας Τζ. Όλμστεντ του Φοίνιξ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως ο πατήρ Αράνγκο «είχε την παραμικρή πρόθεση να βλάψει τους πιστούς ή να τους στερήσει τη χάρη της βάπτισης».

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πατήρ Αράνγκο παραμένει ιερέας και εξακολουθεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους πιστούς στο Φοίνιξ.