Νέες ανησυχίες για τεχνητή ένταση στην Ανατολική Ουκρανία που θα πυροδοτήσει ρωσική εισβολή στη χώρα προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΤΑSS, το Κίεβο «είναι πολύ πιθανό» να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς.

«Η προσοχή των συνομιλητών μας στρέφεται με κάθε δυνατό τρόπο σε αυτή την επικίνδυνη συγκέντρωση των ουκρανικών στρατευμάτων στη γραμμή εμπλοκής στο Ντονμπάς, επίσης η προσοχή των συνομιλητών μας στρέφεται στο γεγονός ότι μια στρατιωτική επιχείρηση και μια προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων με χρήση βίας στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας είναι αρκετά πραγματική», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πιθανότητα είναι μεγάλη και πραγματική και, δυστυχώς, όλοι εμείς και ολόκληρος ο κόσμος ήμασταν μάρτυρες όταν το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς, δηλαδή ξεκίνησε έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Παρά τις εβδομάδες εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν υποχωρεί, τόνισε ο Πεσκόφ.

«Το υψηλό επίπεδο παραμένει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι αυτή η πιθανότητα δεν υποχωρεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» κήρυξαν ανεξαρτησία από την Ουκρανία στις 7 Απριλίου 2014 και αποτελεούν ομόσπονδο τμήμα της Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας.

Στις αρχές του μήνα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως έχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει μια ψεύτικη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό ως πρόσχημα για να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Παρά τις αιτιάσεις της Μόσχας ότι συνέχισε να αποσύρει στρατεύματα, αυτήν τη φορά από την Κριμαία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη την πεποίθησή του ότι δεν έχει σημειωθεί αποκλιμάκωση, προκαλώντας την άμεση ρωσική απάντηση.