«Ημέρα ενότητας» κηρύχθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι η 16η Φεβρουαρίου γιατί περίμενε ότι θα γίνει η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ο ουκρανικός λαός βρήκε την ευκαιρία να βγει στους δρόμους και να στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα.

Συγκεκριμένα πολίτες της Ουκρανίας ύψωσαν τη σημαία της χώρας τους και τραγουδούσαν τον εθνικό τους ύμνο για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στους φόβους για εισβολή της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις επίκειται.

Έξω από σχολεία, νοσοκομεία και πολλά καταστήματα κυμάτιζε η ουκρανική σημαία για να τιμηθεί η «Ημέρα της Ενότητας». Στο ιστορικό Ολυμπίνσκι του Κιέβου, εκατοντάδες πολίτες άπλωσαν μια σημαία της Ουκρανίας, μήκους 200 μέτρων, την οποία κουνούσαν υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής.

Σημαίες κυματίζουν και στα κυβερνητικά γραφεία, στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, Κρέσκατικ.

«Μια συνηθισμένη ημέρα, αλλά αυτές οι σημαίες βρίσκονται εδώ για κάποιο λόγο, για να δείξουν ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν μας τρόμαξαν», λέει ο Μικόλα, ιδιοκτήτης μιας μικρής καντίνας.

Ένα μεγάφωνο σε μια τοπική κυβερνητική υπηρεσία στην πρωτεύουσα παίζει πατριωτικά τραγούδια, ενώ τα τηλεοπτικά και τα κυβερνητικά δίκτυα στο Youtube μεταδίδουν ομιλίες που υπενθυμίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Όλοι θέλουν να μας φοβίσουν και ήρθαμε για να μείνουμε», λέει μια συνταξιούχος, η Λουντμίλα, που φορούσε μια μικρή καρφίτσα με την ουκρανική σημαία στο πανωφόρι της.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί είναι ενωμένοι σε μια κοινή επιθυμία «να ζήσουν εν ειρήνη, ευτυχισμένοι, σε μια οικογένεια, τα παιδιά με γονείς».

«Κανένας δεν μπορεί να αγαπήσει την πατρίδα μας όπως εμείς. Και μόνο εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι και ο ίδιος ενεργός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έκανε έκκληση στους Ουκρανούς να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο με την ουκρανική σημαία και να προσθέσουν hashtags. Στο Instagram, οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #ΗμέραΕνότητας.