Οι εισαγγελείς της Φλωρεντίας ζήτησαν την παραπομπή σε δίκη του Ιταλού κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της άσκησης παράνομης επιρροής και της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος.

 H υπόθεση αφορά το πολιτιστικό ίδρυμα Open, το οποίο είχε δημιουργήσει μαζί με σειρά συνεργατών του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

 Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το ίδρυμα Open, στην πραγματικότητα, «από το 2012 μέχρι το 2018 έδρασε ως επέκταση κομματικού μηχανισμού» και, «παραβιάζοντας τον νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων», φέρεται να έλαβε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, λένε οι υπεύθυνοι των ερευνών, χρησιμοποιήθηκε και για την ενίσχυση του εσωκομματικού ρεύματος των «Δημοκρατικών» το οποίο στήριζε στον Ρέντσι.

 Οι εισαγγελείς ζήτησαν παράλληλα μεταξύ των άλλων την παραπομπή σε δίκη της πρώην υπουργού και στενής συνεργάτιδας του Ρέντσι Μαρία Έλενα Μπόσκι, του πρώην δεύτερου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Λούκα Λότι, του πρώην προέδρου του Open και δικηγόρου Αλμπέρτο Μπιάνκι και του επιχειρηματία Μάρκο Καράι.

 Σύμφωνα με την εισαγγελία της Φλωρεντίας, οι κύριες επιχειρήσεις που φέρονται να χρηματοδότησαν το ίδρυμα Open είναι οι οικοδομικές εταιρίες Toto Costruzioni και Immobil Green, η Βritish American Tobacco Italia και η εταιρία του τομέα μοριακής βιολογίας Irbm spa. ‘Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, οι φλωρεντινοί εισαγγελείς θεωρούν ότι, μέσω του Λούκα Λότι, μέρος των εταιριών που χρηματοδότησε το ίδρυμα του Ρέντσι ζήτησε να ευνοηθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

 Καθοριστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, είναι ο ακριβής χαρακτήρας του Open. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν ήταν όντως ένα πολιτιστικό ίδρυμα (για το οποίο προβλέπεται μεγαλύτερη «ελευθερία» στην διαχείριση των διαφόρων χρηματοδοτήσεων) ή- όπως επιμένει η εισαγγελική αρχή- ένα «παρακλάδι» του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι οικονομικοί έλεγχοι και οι ισχύοντες κανόνες, είναι πολύ πιο αυστηροί.

 Ο Ματέο Ρέντσι, από την μεριά του, απάντησε ότι οι εισαγγελείς «χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις μεθόδους». Επισήμανε ότι σε έναν από τους εισαγγελείς της έρευνας αυτής «έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης», ενώ «ένας άλλος έχει κατηγορηθεί από καραμπινιέρο ότι προσπάθησε να αλλοιώσει αποδεικτικά στοιχεία στο γραφείο τραπεζικού μάνατζερ ο οποίος αυτοκτόνησε». Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, παράλληλα, αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά των εισαγγελέων, για κατάχρηση δικαιώματος.

 Στο μεταξύ, μέρος του ιταλικού Τύπου δημοσίευσε τις ημέρες αυτές επιστολή του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού, του Τιτσιάνο Ρέντσι, στην οποία -μεταξύ των άλλων- επιπλήττει τον γιο του για τις πολιτικές του συναναστροφές και το ποιόν των στενότερων συνεργατών του.

 Ο Τιτσιάνο Ρέντσι, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη για δόλια χρεοκοπία, στην επιστολή του αυτή (η οποία γράφτηκε το 2017) υπογραμμίζει ότι ο πρώην οικονομικός υπεύθυνος του Δημοκρατικού Κόμματος Φραντσέσκο Μπονιφάτσι, η πρώην υπουργός για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Μαρία Έλενα Μπόσκι και ο πρώην πρόεδρος του Open Aλμπέρτο Μπιάνκι, συμμετείχαν σε «Συμμορία των Μουργόλυκων» και ότι «προσπάθησαν να ευνοηθούν, χωρίς αιδώ, από την στενή τους σχέση με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ