Πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «βλέπει» η Δύση την ώρα που η Μόσχα ρίχνει τους τόνους στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκρινε ότι ο κίνδυνος επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί «εντός των επόμενων ημερών». Λίγο αργότερα, την ίδια εκτίμηση έκανε -μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών- και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ως Ουκρανία «δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

ζελενσι
«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε πως «θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», κάνοντας αναφορά στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα του από τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι βρέθηκε σήμερα (17/2) στην περιοχή του Ντόνετσκ, για την οποία η Ρωσία έχει θέσει -μαζί με το Λουχάνσκ- θέμα ανεξαρτητοποίησης. Ο Ουκρανός πρόεδρος, που φόρεσε και ο ίδιος στρατιωτικά, συνάντησε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανικός Στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου.