Παγκόσμια είναι η ανησυχία για την κατάσταση στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα. Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται εκ νέου, με τη Δύση να επισημαίνει τον κίνδυνο πιθανής εισβολής της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη τις επόμενες ημέρες. 

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα και της ζητά επίσημη δήλωση ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ρωσία από τη μεριά της κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση διαδίδοντας ψεύτικα σενάρια περί εισβολής.

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ολιγόωρη επίσκεψη στο Οχάιο.

 Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

 Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε τις εκτιμήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας», ανέφερε ο Μπλίνκεν, λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της και ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα. Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως έχει στείλει μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τι ζητά η Ρωσία

Η Μόσχα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο για κλιμάκωση της έντασης, ενώ νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, κάτι που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απρόκλητη ενέργεια». Ταυτόχρονα, σε απάντηση που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση της Μόσχας να απελάσει τον Αμερικανό διπλωμάτη Μπαρτ Γκόρμαν έρχεται ως απάντηση στην απέλαση υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».


Έτοιμο πακέτο αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ σε περίπτωση εισβολής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - στην
οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - που συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης.

«Πριν από τη σύνοδο κορυφής #EUAU, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Η λύση βρίσκεται στην αποκλιμάκωση και τη διπλωματία. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν έτοιμο ένα πακέτο αυστηρών κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα», έγραψε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.



Αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία η Ρωσία

Στη βάση τους στην Τσετσενία επιστρέφουν ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία
δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το ρωσικό πρακτορείο είχε μεταδώσει από τις 15 Φεβρουαρίου ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν και σταδιακά τα τεθωρακισμένα επιστρέφουν στις βάσεις τους.