Σε «πόλεμο γερών νεύρων» έχει εξελιχθεί το ουκρανικό ζήτημα με τις λεκτικές βολές εκατέρωθεν των μερών να συνεχίζουν να ανταλλάσσονται, καθώς οι αψιμαχίες των αυτονομιστών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία δεν πυροδότησαν σύρραξη.

Η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, ούτε πρόκειται να συμβεί, όπως υποστηρίζει, η βρετανική εφημερίδα «The Sun», η οποία έχει βάλει επί χάρτου όλες τις πιθανές εκδοχές επίθεσης, όπως παρουσιάστηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο τελευταίος ισχυρίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιήσει «ψευδή χημικά όπλα» για να δημιουργήσει πρόσχημα εισβολής, για να εισπράξει την καυστική επίπληξη από τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν να μην προσπαθεί να μετατρέψει «τη σύνοδο σε τσίρκο».

Τι υποστηρίζουν Διεθνείς αναλύσεις 

Διεθνείς αναλύσεις υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν παίζει παιχνίδια τακτικής, προκειμένου να επιβληθεί στην περιοχή, υποχρεώνοντας το ΝΑΤΟ σε αναδίπλωση από την προς ανατολάς επέκτασή του, να εξασφαλίσει ότι η περιοχή Ντονμπάς θα διατηρήσει το καθεστώς της ημιαυτόνομης κατάστασης, υπό την επιρροή του και, βέβαια, να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Ευρώπη και θα ανακοπεί η τροφοδότηση με υγροποιημένο (LNG) φυσικό αέριο.

Αναφερόμενη στο ζήτημα μιας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα απάντησε ότι «θα δημιουργηθεί πραγματική απειλή, καθώς το Κίεβο θα επιχειρήσει στρατιωτικά να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ακολούθως του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Προς αποκλιμάκωση, προτείνει να αναγκασθεί η Ουκρανία να μην λάβει περαιτέρω όπλα, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της σε κοινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί.

Μετά το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών για εισβολή τη 16η Φεβρουαρίου, αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, αρκεί να μη γίνει εισβολή, αφού, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του αμερικανικού CNN, κάθε ένδειξη που διαθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όπως δήλωσε, «δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να επιτεθεί τις… επόμενες ημέρες»!

«Τα πάντα είναι πιθανά» στην Ουκρανία για τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ προς διατήρηση της «πολεμικής ατμόσφαιρας» σήμερα, 19/2, διεξάγονται υπό το βλέμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, προκειμένου να επιβεβαιώσει «την ετοιμότητα και αξιοπιστία των πυρηνικών όπλων και των συμβατικών δυνάμεων», όπως αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time