Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πρόωρο» να γίνει λόγος για συνάντηση κορυφής μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, την οποία έχει ανακοινώσει η Γαλλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μια συνάντηση είναι πιθανή αν οι ηγέτες των κρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) το κρίνουν χρήσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν πάντα τη δυνατότητα «όταν είναι απαραίτητο» να συνομιλούν «τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο».

Ο Πούτιν αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δέχθηκαν «επί της αρχής να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση κορυφής», διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να επεκταθούν για να συμμετάσχουν «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» στην ουκρανική κρίση, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Λαβρόφ σήμερα. «Στις Βρυξέλλες θα ενημερώσω τους 27 συναδέλφους μου στην ΕΕ για τις πρόσφατες συνομιλίες μας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (…) Σήμερα το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ», επεσήμανε ο Λεντριάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Πεσκόφ σχολίασε ως «απόλυτα ψευδείς» τις αναφορές του αμερικανικού Τύπου περί καταλόγου με τους Ουκρανούς που σκοπεύει να εξοντώσει η Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστη» τη σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον χρειαστεί.

Εξάλλου το Κρεμλίνο υπογράμμισε εκ νέου ότι η «κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη» στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Χαιρετίζει η Ουκρανία την ανακοίνωση του Ελιζέ για σύνοδο κορυφής


Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλες την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ρωσικά ΜΜΕ: Έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου παρατηρείται εδώ και μερικά 24ωρα κλιμάκωση των μαχών, με πολλούς Δυτικούς να φοβούνται ότι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να προχωρήσει σε εισβολή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA σήμερα το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Υπενθυμίζεται ότι και εχθές ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για κρότους από εκρήξεις οβίδων του πυροβολικού που ακούγονταν σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη πληροφορία για τη σφοδρότητα της σημερινής έκρηξης, ούτε αν υπάρχουν θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει την ανάφλεξη της βίας στην ανατολική Ουκρανία στις προκλήσεις του Κιέβου. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα.

Μετά την εντολή απομάκρυνσης, περίπου 53.000 πολίτες – από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.