Οι ηγέτες των φιλορωσικών, αποσχιστικών "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (Λουχάνσκ στα ουκρανικά), Ντένις Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ αντίστοιχα, που ελέγχουν μέρος του εδάφους των δύο αυτών επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας, ζήτησαν επισήμως το απόγευμα της Δευτέρας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, έκανε έκκληση στον Πούτιν, επιμένοντας ότι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους από τη Μόσχα θα βοηθήσει στην αποφυγή μαζικών θανάτων κατοίκων της περιοχής, από τους οποίους 300.000 λέγεται ότι είναι Ρώσοι.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν κάλεσε κι αυτός απο την πλευρά του, τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής του.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές,