Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν από τους αρχηγούς κρατών που έσπευσαν να καταδικάσουν την αναγνώριση του Ντονμπάς από τη Ρωσία.  Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν  φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη στο θέμα των κυρώσεων.

Αρχικά, ο Ερντογάν στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη Σενεγάλη, είπε: «Θεωρούμε αυτή την απόφαση (σσ του Βλαντιμίρ Πούτιν) απαράδεκτη. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν σύνεση και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια, σε συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι: «Η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Όμως όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κάτι που ήδη ανακοίνωσε η Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον, η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε απλώς ότι ο Ερντογάν επανέλαβε στον Ζελένσκι, ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας, και ζήτησε: «Να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της κρίσης.

Δεν διευκρινίστηκε πάντως, αν ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ζελένσκι.