Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ρώσος Πρόεδρος, λίγο μετά την έγκριση που έλαβε από Κοινοβούλιο της Ρωσίας για τη χρήση των στρατευμάτων της χώρας στο εξωτερικό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τη χρήση του στρατού στο Ντονμπάς τόνισε πως η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης ανέφερε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, καθώς αναγνωρίσαμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR).

Παράλληλα επεσήμανε με νόημα πως η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Λουγκάνκ και του Ντονέτσκ σημαίνει και την αναγνώριση Συντάγματος και συνόρων.

«Το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τόνισε επίσης πως η απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

Αναφορικά με την απόφαση για χρήση στρατού στο εξωτερικό, ο Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι ρωσικά στρατεύματα θα μπουν αυτήν την στιγμή στο Ντονμπάς».

«Πρώτον, δεν είπα ότι τα στρατεύματα θα έσπευδαν εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί σας εδώ… Δεύτερον, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ένα συγκεκριμένο περίγραμμα πιθανών ενεργειών, εξαρτάται από την κατάσταση που αναπτύσσεται επί τόπου, στην περιοχή» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Εγκρίθηκε το αίτημα για χρήση στρατευμάτων στο εξωτερικό 

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την άδεια του κοινοβουλίου της Ρωσίας για χρήση του στρατού της χώρας στο εξωτερικό, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας. 

Στη συνέχεια το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.