Την πρώτη του ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Ρώσου προέδρου μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμά του.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την «εισβολή», όπως χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον, στα «κρατίδια» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία.

Οι πρώτες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αφορούν στην οικονομία και το εμπόριο και ειδικότερα τρία πεδία: Εταιρείες, πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος. O Τζο Μπάιντεν εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

- Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank.

- Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.

- Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

- Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2

- Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο.

Πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας, ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα, κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μπορέλ, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.

«351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστουν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.
Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη «θα πονέσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Σολτς βάζει «πάγο» στον Nord Stream 2 

Την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας. Όπως είπε, «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», ειδικά όσον αφορά τον αγωγό.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Με αντίμετρα απειλεί ο Μεντβέντεφ

Με δεδομένη τη ζωτική σημασία του αγωγού Nord Stream 2 για τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας, με αντίμετρα απείλησε σήμερα τη Δύση ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποσχόμενος έναν… εφιάλτη στις τιμές του φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο Μεντβέντεφ, αφού έκανε γνωστή μέσω Twitter την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια δύσκολη τιμολογιακή πραγματικότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο. «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου!» έγραψε ο Μεντβέντεφ.