Την ώρα που ο πλανήτης αγωνιά για την ουκρανική κρίση και για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα απέκτησε πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ουκρανός πρόεδρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κίεβο για λόγους ασφαλείας και να μεταβεί στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα το CNN.

Η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας- Ντονέτσ και Λουγκάνσκ- με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες, δίνοντάς τους τον αέρα της ανεξαρτησίας.

Με την κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις δύο συνθήκες φιλίας που υπέβαλε ο Πούτιν για να την έγκρισή του από τη ρωσική Δούμα, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει το δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις περιοχές αυτές και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Με την Ουκρανία να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και να διαμηνύει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι ξεκαθάρισε πως περιμένει από τους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στη χώρα του.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήρε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και υποσχέθηκε ταχύτατα και αποφασιστικά μέτρα.

Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Εντός της ημέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».


Αιφνιδιάστηκε ο Πούτιν

Λίγο πριν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ενημέρωσε για την απόφασή του.

Αμέσως μετά και στο πλαίσιο του διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα κάνει μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφερόμενος στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία, μεταφέροντας επιθετικά όπλα κοντά στην επικράτειά της. Τόνισε δε με σαφήνεια ότι δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα στην ενδοχώρα της, ακόμη και πέρα από τα Ουράλια.

Η αντίδραση της Δύσης

Προκειμένου να αναζητηθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, μία διπλωματική λύση που θα οδηγούσε σε μείωση της έντασης στα ρωσοουκρανικά σύνορα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί λόγω των εξελίξεων.

Ακόμα, ανάμεσα στις πρώτες δυτικές αντιδράσεις έπειτα από τον αιφνιδιασμό του Ρώσου προέδρου, συμπεριλαμβάνεται και η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Άμεση ήταν όμως και η αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».