Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για την ενέργεια, τονίζοντας ότι: «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας  Γκαρ Στορ, έκανε λόγο για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως : «Η ‘’ιδιαίτερη’’ και ‘’μοναδική’’ σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία, δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

«Αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες», σημείωσε ακόμη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για την ενέργεια, σημειώνοντας ότι: «Η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να βγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής αερίου».

«Συμμεριζόμαστε επίσης την κατανόηση ότι, ναι, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά τα συστήματα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική πηγή ενέργειας.

«Με τον καιρό, θέλουμε να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για εμάς, το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» , ανέφερε  επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.