Ραγδαίες και βαθιά δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ήδη από νωρίς το πρωί ακούγονται ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό καθώς και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε: «Πύραυλοι μόλις έπληξαν το κέντρο της Στρατιωτικής Διοίκησης, αεροδρόμια, στρατιωτικές αποθήκες, στο Κίεβο, το Χάρκοβο και το Ντνίπρο».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι χρησιμοποιούν όπλα υψηλής ακρίβειας που στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πολίτες.

Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι πολίτες του Κιέβου και της Μαριούπολης

Την ίδια ώρα, όμως, οι πολίτες του Κιέβου καθώς και άλλων πόλεων προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με όποιο μέσο είναι δυνατό. Πολλοί σπεύδουν στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν προς το κεντρικό τμήμα της χώρας.
oukrania-venzinadika

Οι αναρτήσεις στα social media αναδεικνύουν τον πανικό που έχει καταλάβει τους πολίτες, οι οποίοι τρέχουν σε καταφύγια και σε υπόγεια. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ανθρώπους να προσεύχονται στους δρόμους, αγκαλιασμένοι.


Σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ

Ο δημοσιογράφος της Guardian, Λουκ Χάρντινγ στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter πως υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και πως ο κόσμος κάνει ουρές στα ΑΤΜ.
oukrania-ΑΤΜ

Όπως σημειώνει το CNN, η κυκλοφορία στην βόρεια Γέφυρα του Κιέβου είναι αυξημένη με κατεύθυνση προς τα δυτικά ενώ σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα δεν κινούνται προς τα ανατολικά.

Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο συμβούλεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν ασχολούνται με κρίσιμες εργασίες και να προετοιμάσουν τσάντες με τα απαραίτητα έγγραφα εάν χρειαστεί να εκκενώσουν. Ένας φωτογράφος του Associated Press στη Μαριούπολη ανέφερε ότι άκουσε εκρήξεις και είδε δεκάδες ανθρώπους με βαλίτσες να κατευθύνονται προς τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν από την πόλη.