Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στα «Παραπολιτικά 90.1» στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με το δημοσιογράφο Θανάση Λάλα.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του εστίασε στα εξής σημεία:

Αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Είναι δραματικές οι εξελίξεις. Τις περιμέναμε αλλά όχι με αυτή την ταχύτητα διότι από τη στιγμή που έγινε η επέμβαση στη Νότια Ουκρανία κανείς περίμενε ότι θα προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό προγεφύρωμα ο Πούτιν εκεί και σταδιακά θα έβλεπε πως θα κινηθεί. Αυτή η θέση σε λειτουργία της στρατιωτικής δαγκάνας που είχε προετοιμάσει όλο αυτό τον καιρό έγινε πολύ γρήγορα αλλά αυτό δεν αλλαζει το γεγονός ότι εμείς ως Ελλάδα πρέπει να πάρουμε πολύ ξεκάθαρη θέση, με τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, που είναι κατά και απέναντι σε κάθε πρακτική ωμής βίας που παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου όπως η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία των κρατών. Αυτή είναι η πυξίδα μας.  Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι μια ανατροπή και μάλιστα με δραματικό τρόπο του μεταψυχροπολεμικού κόσμου όπως τον γνωρίζαμε. Περνάμε σε μια νέα εποχή. Αυτό για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό, πρέπει να κάνουμε πολύ σωστές και βαθιές αναγνώσεις για το τι θα συμβεί γιατί πέραν όλων των άλλων εμείς έχουμε σύνορα με μια αναθεωρητική δύναμη, την Τουρκία, η οποία θα λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον αναθεωρητισμού όπως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Επομένως η προσοχή μας και τα μάτια μας στην Ουκρανία, το μυαλό μας στην Τουρκία.

Με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να αναμιχθεί στην ουκρανική κρίση

Η παραδοσιακή και με ευφυΐα διπλωματία της Τουρκίας να είναι ο επιτήδειος ουδέτερος στην παρούσα κρίση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι αφενός μέλος του ΝΑΤΟ αφετέρου έχει εξοπλίσει την Ουκρανία με drones τουρκικής κατασκευής και την ίδια στιγμή έχει και τους ρωσικούς S-400 στο έδαφός της. Επομένως θα πρέπει να μεγάλη προσοχή να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις της Τουρκίας σε αυτή την περίοδο διότι όταν κάτι αλλάζει τόσο δραματικά στην περιοχή μας θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί μια εμφανώς, καταφανώς και γνωστή αναθεωρητική δύναμη όπως η Τουρκία.

Για το αν τον αιφνιδίασε ότι η εισβολή έχει να κάνει μόνο με τους στρατηγικούς στόχους 

Η στρατιωτική τεχνολογία της εποχής έχει δώσει τη δυνατότητα χειρουργικών χτυπημάτων και άρα μείωσης των ανθρώπινων θυμάτων σε μια στρατιωτική αναμέτρηση, αυτό και σε επίπεδο εικόνας και δημόσιας διπλωματίας είναι πολύ σημαντικό για τις επιτιθέμενες δυνάμεις να μην κατηγορηθούν ότι σκοτώνουνε αμάχους. Επομένως ήταν αναμενόμενο αυτό, συν τοις άλλοις στη σύγχρονη εποχή ο κυβερνοπόλεμος είναι μια διάσταση των συγκρούσεων μεταξύ των κρατών. Χωρίς να έχω πληροφόρηση πιστεύω ότι είναι λογικό συμπέρασμα να βγάλει κανείς ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας κυβερνοπόλεμος δηλαδή μια παρέμβαση της Ρωσίας στις τηλεπικοινωνίες και στη ψηφιακή υπόσταση του ουκρανικού κράτους. Κατά την άποψή μου η τελική στόχευση του Πούτιν είναι να δημιουργήσει συνθήκες μη κυβερνησιμότητας στην Ουκρανία ώστε να αποδειχθεί ότι εκείνος και η επιλογή του να μείνει κοντά στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής η Ουκρανία είναι η μόνη λύση για αυτή τη χώρα. Πέραν των κάποιων εδαφικών ενδεχομένως προσαρτήσεων στην ανατολική Ουκρανία και με ένα διάδρομο που θα φτάνει μέχρι την Κριμαία προκειμένου η τόσο κρίσιμη για τη ρωσική ασφάλεια Κριμαία να έχει μια γεωγραφική και εδαφική συνέχεια από το ρωσικό έδαφος μέχρι την Κριμαία.

Ακούστε τη συνέντευξή του