Kλιμάκωση προς έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο και νέα κούρσα εξοπλισμών προμηνύουν η ενδεχόμενη εμπλοκή της Κίνας στο ουκρανικό με την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Ρωσία και η αποχώρηση του Πούτιν από τη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτή την εβδομάδα την Κίνα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία, κάτι που θα ανέτρεπε τα δεδομένα του πολέμου, «ανακατεύοντας την τράπουλα» προς όφελος της Μόσχας. Το Πεκίνο το διαψεύδει, αλλά ο Πούτιν συνομίλησε χθες στη Μόσχα με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, ενώ η «Wall Street Journal» γράφει ότι προετοιμάζεται, τους ερχόμενους μήνες, συνάντηση του Πούτιν και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Με τη Δύση σε συναγερμό ενόψει σύμπραξης Κίνας-Ρωσίας, το Πεκίνο επιμένει ότι επιζητεί «πολιτική λύση» για την Ουκρανία, ενώ και ο Ουάνγκ δήλωσε ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία δεν στρέφεται κατά τρίτων».

Κάποιοι δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν, πάντως, ότι το Πεκίνο επιδιώκει να εμφανισθεί ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να βοηθήσει στρατιωτικά τη σύμμαχο Ρωσία, για να ενισχύσει την προέλαση του Πούτιν. Ο «νεο-τσάρος» μίλησε χθες σε χιλιάδες Ρώσους σε μια φιλοπολεμική φιέστα σε στάδιο της Μόσχας, με την «Daily Mail» να γράφει ότι πολλοί εξαναγκάστηκαν, με υποσχέσεις για χρήματα και άδεια, να παρευρεθούν στον εορτασμό για την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε χθες στη Βαρσοβία με τους ηγέτες της ανατολικής πτέρυγας του NATO, διαβεβαιώνοντας για την «ακλόνητη» υποστήριξη της Ουάσινγκτον έναντι της ρωσικής απειλής. 

«Πρώτη γραμμή»

«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.Υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν την «τοπική» σύγκρουση της Ουκρανίας σε παγκόσμια, ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών όπλων New Start, που υπέγραψε το 2010 με τις ΗΠΑ.

Απρόβλεπτες καταστάσεις

Εκτιμάται ότι η αποχώρηση της Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιήσει ανεπανόρθωτη ζημιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών -παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία- στην οποία καμία πλευρά δεν θα μπορεί να βασιστεί στο σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο που παρείχαν οι διαδοχικές πυρηνικές συμφωνίες για περισσότερο από 50 χρόνια.

Στη διάρκεια του πολέμου ο Πούτιν έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ έχει επεκτείνει την πυρηνική ομπρέλα της σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε και θεωρεί τώρα ως έδαφός της. Το France 24 μεταδίδει ότι η επίθεση του Πούτιν έχει επιταχύνει μια εκστρατεία «απορωσοποίησης» στη μεγάλη πόλη-λιμάνι της Οδησσού, «που έχει εδώ και καιρό επηρεαστεί από τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. Τώρα, όμως, οι κάτοικοι αλλάζουν τα ονόματα των δρόμων, κατεδαφίζουν αγάλματα και αφαιρούν τη ρωσική λογοτεχνία από τα ράφια των βιβλιοθηκών», τονίζει το γαλλικό δίκτυο.

Στο πολεμικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις γραμμές της σύγκρουσης παρά το κύμα των ρωσικών επιθέσεων σε Χερσώνα και Χάρκοβο. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανέβασε φωτογραφίες με νεκρούς μισθοφόρους Ρώσους από το μέτωπο. Στη σχετική ανάρτησή του επανέλαβε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της στρατιωτικής ηγεσίας να «αφήσει τους άντρες του χωρίς πυρομαχικά».

Συνοδεία πυραύλων η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Σε αποτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) τύπου SARMAT (γνωστός στο ΝΑΤΟ ως Satan II), ο οποίος μπορεί να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων, φέρεται να προχώρησε η Μόσχα. Η δοκιμή, σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και το CNN, πραγματοποιήθηκε ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επισκεφθεί το Κίεβο (σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τη μυστική επίσκεψη) και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για το διάγγελμα, με το οποίο ανακοίνωσε το πάγωμα της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών New Start. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, που φυσικά έκανε τον γύρο του κόσμου, η ρωσική πλευρά είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για τη δοκιμή του πυραύλου τις ΗΠΑ, οπότε το περιστατικό δεν κρίθηκε από την αμερικανική πλευρά ως προσπάθεια κλιμάκωσης.

Παράταση συμφωνίας για τα σιτηρά ζητά τώρα η Ουκρανία

Ξεκάθαρη σχετικά με την απαίτησή της για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά για τουλάχιστον έναν χρόνο είναι η ουκρανική ηγεσία, την ώρα που η Ρωσία τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση για το θέμα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία ο υφυπουργός Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, Γιούρι Βασκόφ, η χώρα του μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ζητήσει τόσο από την Τουρκία όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη την παράταση της εξαιρετικά σημαντικής για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συμφωνίας κατά έναν χρόνο. Επίσης θα ζητήσει να περιληφθεί και το Μικολάιβ στον κατάλογο των ασφαλών για τις εξαγωγές σιτηρών λιμανιών.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή επετεύχθη μόλις τον περασμένο Ιούλιο και πήρε παράταση τον Νοέμβριο για μέχρι τις 18 Μαρτίου. Με τη συμφωνία αυτή, παρά την κωλυσιεργία από πλευράς Μόσχας (δεν κάνει επιθεωρήσεις στα εμπορικά πλοία που φεύγουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας όσο συχνά πρέπει), αποφεύχθηκε μια σφοδρότατη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/2