Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ρωσικός στρατός με εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρεί να καταλάβει το Κίεβο την ώρα που στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε πολλές περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Τις τελευταίες ώρες, η επίθεση εντείνεται στα περίχωρα του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με χιλιάδες ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ η μισή ουκρανική επικράτεια θα έχει καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

a-528-375x600
Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής
Πρόκειται, πιθανότατα, για το αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) που βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και το οποίο ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια αναφορικά με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει o δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετείχαν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα.

Ρωσικά στρατεύματα ακριβώς έξω από το Κίεβο

Το CNN μεταδίδει live από την περιοχή με τα αλεξίπτωτα να είναι διακριτά στην περίμετρο.

Η ουκρανική εθνοφρουρά λέει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση. Οπως είχαν προβλέψει οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση εκτυλίχθηκε γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν.

Εχοντας στήσει βάση επιχείρησης, αυτό που ίσως αναμένεται είναι η προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων ή η χρήση της βάσης για επιθέσεις στο Κίεβο.

Μάχη για το Τσερνόμπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας νωρίτερα επιβεβαίωσε πως ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στη ζώνη του Τσερνόμπιλ, με κίνηση προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας.

«Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Οι δυνάμεις μας δίνουν τις ζωές τους για να αποφύγουμε την επανάληψη μιας τραγωδίας σαν εκείνης του 1986», είπε.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

«Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προστατεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση», έγραψε το Telegram.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.