Δήλωση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στήριξης του ουκρανικού λαού έκανε η τέως καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ είχε αποφύγει να λάβει τόσο σαφή, καταδικαστική στάση εναντίον της Ρωσίας το 2014 όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και η ίδια ήταν καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ είχε τότε τονίσει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Σε δήλωσή της, σήμερα, επεσήμανε ότι η τωρινή κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με την επίθεση στην Κριμαία, επειδή η επίθεση έχει ως στόχο όλη την Ουκρανία.

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε.

«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον γρήγορο  τερματισμό του πολέμου.