Η Ελλάδα στηρίζει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Ειδικότερα, η Δύση εξετάζει σοβαρά την αποβολή της Μόσχας από το Swift μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και προβλήματα.

Με τα νέα δεδομένα, ακόμη και η Γερμανία που ήταν αρχικά αρνητική στην εν λόγω προοπτική, άλλαξε στάση, με τον Κρίστιαν Λίντνερ να διευκρινίζει ότι η Γερμανία είναι θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Reuters: «Ζήτημα ημερών» o αποκλεισμός της Ρωσίας

Το Σάββατο, το Reuters μετέδωσε ότι είναι ζήτημα ημερών η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, επικαλούμενο κυβερνήτη κεντρικής τράπεζας χώρας της ευρωζώνης.

«Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά», πρόσθεσε αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης.