Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, Γιάννης Μπαλτζώης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τι αναμένεται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

«Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν έγινε γιατί υπήρχε έλλειψη ηγεσιών εκ μέρους της Ευρώπης. Ίσως δεν πίστευαν ότι ο Πούτιν θα προχωρήσει, αλλά είχε προειδοποιήσει», σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης, ενώ πρόσθεσε ότι «Αν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις της Ρωσίας το Δεκέμβριο που έλεγε να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, δε θα μπορούσε η Ρωσία να επικαλεστεί όσα επικαλείται τώρα».

«Οι δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μεγέθη μη συγκρίσιμα. Αν η Ρωσία βάλει όλες τις δυνάμεις της στη χώρα, τότε η Ουκρανία δε θα έχει καμία τύχη. Πιστεύω ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι οι Ρώσοι να πετύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό, που είναι η κατάληψη του Κιέβου», τόνισε ο ίδιος.

«Οι μάχες που γίνονται δε γίνονται στο ανοιχτό πεδίο. Δεν έχει εφαρμόσει ο Πούτιν την πλήρη ισχύ που θα μπορούσε. Αν πιεστεί και δει ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να μακραίνουν και δεν επιτυγχάνονται οι σκοποί του, τότε πιστεύω ότι θα αυξήσει την ένταση της ισχύος του, και θα έχουμε περισσότερους νεκρούς», εξήγησε ο κ. Μπαλτζώης.

«Όλοι έχουμε εστιάσει στο Κίεβο. Αν μπουν στο κέντρο οι Ρώσοι, τελειώνει ο πόλεμος. Αλλά αν δείτε το χάρτη των επιχειρήσεων, οι Ρώσοι κινούνται σε 4 μέτωπα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ο νότιος τομέας», είπε ακόμα ο κ. Μπαλτζώης.