Περισσότεροι από 400 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner κατευθύνονται προς το Κίεβο με αποστολή να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να πέσει η κυβέρνησή του και η Μόσχα να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας μέσω κυβέρνησης ανδρείκελων που θα εγκαταστήσει, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ποιοι είναι οι μισθοφόροι της Wagner

Ο μισθοφορικός στρατός της Wagner αποτελείται από δέκα χιλιάδες επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις στις οποίες η Ρωσία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει επισήμως με στρατεύματα.

Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης ο έμπιστος του Πούτιν, Γεβγένι Πριγκοτσίν.

O ρώσος ολιγάρχης άρχισε ως χονδρέμπορος... λουκάνικων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Αγία Πετρούπολη. Τότε άνοιξε ένα εστιατόριο στο οποίο σύχναζε ο Πούτιν παραθέτοντας γεύματα ακόμα και σε επίσημους καλεσμένους του, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μετά επεκτάθηκε στο catering τροφοδοτώντας το Κρεμλίνο, σχολεία και τον ρωσικό στρατό, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Έτσι κέρδισε το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν» και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του και με τον κρατικό μηχανισμό.

Η Ε.Ε. έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο τον Γεβγένι Πριγκοζίν. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ κυρώσεις του έχουν επιβληθεί και από την Ουάσιγκτον γιατί χρηματοδότησε εκστρατεία διάδοσης fake news (ψευδών ειδήσεων) μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, παρεμβαίνοντας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η Wagner είναι παραστρατιωτική ομάδα με την οποία η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες.

«Ο Όμιλος Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές μονάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έχει δηλώσει ο κ. Μπορέλ.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ατόμων και επιχειρήσεων που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αναλαμβάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες ζώνες και σύμφωνα με το BBC, απαριθμεί περίπου δέκα χιλιάδες μισθοφόρους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι, η ομάδα Wagner απέσυρε δεκάδες μισθοφόρους από την Αφρική για να τους στείλει στην Ανατολική Ευρώπη, εν όψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.