Το NATO είχε από καιρό προβλέψει πως η Ρωσία με την υποστήριξη της Λευκορωσίας θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις αντοχές της συμμαχίας απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας και των βαλτικών χωρών Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και στρατιωτικά μέσα.

Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων από το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, οι αναλυτές του ΝΑΤΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά την επέμβαση στην Κριμαία το 2014.



«Η κρίση οδήγησε σε αύξηση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας που υποστηρίζεται από τη Λευκορωσία από τη μια πλευρά και την Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία από την άλλη, με αποκορύφωμα ρωσικές μη στρατιωτικές/ασύμμετρες ενέργειες και πιθανές στρατιωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε στρατιωτική αντιπαράθεση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο συντάχθηκε μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ που ονομάζεται Eagle Guardian από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και είχε στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής έναντι της Ρωσίας. Υπεγράφη από τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Philip M. Breedlove και υποβλήθηκε στην ηγεσία της συμμαχίας.



Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ εξήγησαν τους πολιτικούς στόχους της Ρωσίας όπως η διατήρηση της σταθερότητας και της συνοχής του καθεστώτος, η διασφάλιση της υποστήριξης του ρωσικού ευρύτερου κοινού και η διασφάλιση της οικονομικής και οικονομικής βιωσιμότητας της Ρωσίας.

Όσον αφορά τον απώτερο στρατηγικό στόχο της Μόσχας, το ΝΑΤΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήθελε να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης και να ενισχύσει την επιρροή της στις γειτονικές χώρες, που περιλαμβάνει ορισμένες χώρες- μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμα πως η προσάρτηση της Κριμαίας ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεχίσει τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες πιο επιθετικά, αδιαφορώντας για την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. «Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις απέδειξαν ότι οι σχεδιαστές είχαν δίκιο στις κοινές αξιολογήσεις απειλών και στην πρόβλεψη της μελλοντικής ρωσικής συμπεριφοράς» σημειώνει το Νordic Monitor.

Οι συντάκτες του απόρρητου εγγράφου κάνουν επίσης λόγο για αδυναμία του ΝΑΤΟ στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται ύστυερα από διαβουλεύσεις, σε αντίθεση με το «συγκεντρωτικό ρωσικό κρατικό μοντέλο» στο οποίο ο Πούτιν έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, στοιχείο που επέτρεψε στη Μόσχα να κλιμακώσει γρήγορα την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει και να υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας, ιδιαίτερα τη συλλογική της άμυνα, επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», αναφέρει ακόμα το έγγραφο.



Σύμφωνα με το Nordic Monitor η τροπή των γεγονότων μετά την έγκριση του εγγράφου από τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απέδειξε πως οι συντάκτες στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ είχαν δίκιο στις προβλέψεις τους. «Όχι μόνο η Ρωσία έχει δείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει περαιτέρω στρατιωτική ισχύ για να επιτύχει τους στόχους της, αλλά κατάφερε επίσης να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Τουρκίας, που κυβερνάται από ένα ισλαμιστικό κόμμα υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε ορισμένα ζητήματα» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, απέναντι στην Μόσχα.

Τουρκία: «Αδύναμος κρίκος της Συμμαχίας»

«Η Τουρκία φαίνεται να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της συμμαχίας. Ο ρυθμός των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αυξήθηκε με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τις απειλές για κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης να προχωρήσει στην αγορά δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε επίσης στη Ρωσία ένα σημαντικό συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu και γρήγορες διαδικασίες έγκρισης για τον αγωγό TurkStream, ο οποίος πρόκειται να παραδίδει φυσικό αέριο από την Anapa στη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέεται με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας» αναφέρει το Nordic Monitor συνεχίζοντας: «Μόλις ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική δράση, η στάση της Τουρκίας διέφερε από εκείνη των δυτικών συμμάχων της, αρνούμενη να περιγράψει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως εισβολή και εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις δηλώσεις καταδίκης της Ρωσίας και υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν δίστασαν επίσης να ασκήσουν κριτική στο ΝΑΤΟ και τη Δύση (…)

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Τουρκία απείχε επίσης σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή της Ρωσίας από μέλος του μεγαλύτερου διακυβερνητικού οργανισμού της Ευρώπης, ο οποίος υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει, καταλήγοντας: «Προφανώς πιεσμένη από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία άλλαξε τη ρητορική της στις 27 Φεβρουαρίου και αποφάσισε να περιγράψει τις εχθροπραξίες ως πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά κατά τη διάρκεια του πολέμου ή εάν απειληθεί. Ωστόσο, η σύμβαση δεν επιτρέπει στην Τουρκία να απαγορεύει στα ρωσικά ή ουκρανικά πλοία να χρησιμοποιούν τα στενά όταν επιστρέφουν στις ναυτικές βάσεις όπου ήταν αρχικά αγκυροβολημένα».

Με πληροφορίες από το protothema.gr