Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μία νυκτί, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γυναίκες κρατώντας σφιχτά τα παιδιά τους, αποχαιρέτησαν τους άντρες τους, οι οποίοι παρέμειναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, αφού οι αρχές διέταξαν άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να μείνουν και να αμυνθούν.

Βίντεο που δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian αποτυπώνει την φρίκη του πολέμου, τη στιγμή που ένα μικρό αγοράκι αφήνει την πατρίδα και το σπίτι το με δάκρυα στα μάτια.

«Αφήσαμε τον μπαμπά στο Κίεβο και ο μπαμπάς θα πουλάει πράγματα και θα βοηθά τους ήρωές μας, τον στρατό μας, μπορεί ακόμη και να πολεμήσει», ανέφερε ο Mark Goncharuk, ένα μιρκό αγόρι που προσπαθεί να κρατήσει τα δάκρυα του, καθώς αυτός και οι συγγενείς του έφευγαν από την πρωτεύουσα.


368.000 οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής, για να γλυτώσουν από τις μάχες έφτασαν τους 368.000.

Κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται».

Αυτός ο αριθμός «βασίζεται σε στοιχεία που διατέθηκαν από τις αρχές των χωρών» υποδοχής, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σημειώνεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει πάει στη γειτονική Πολωνία. Οι αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη, την έναρξη της εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα.