Η απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα μετά τη ρωσική εισβολή, έχει γίνει τεράστιο θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, η ομιλία του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, «σηματοδοτεί το τέλος εποχής για την πάγια γερμανική πολιτική της μη αποστολής όπλων σε εστίες πολέμου», σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας. Την ίδια ώρα, σχολιάζεται έντονα και η απόφαση ενίσχυσης του γερμανικού στρατού με 100 δις ευρώ.

«Το τέλος της ανωριμότητας», είναι ο τίτλος σχολίου στην Zeit, το οποίο κάνει λόγο για μια «επαναστατική ομιλία του Όλαφ Σολτς» στη γερμανική βουλή που φέρνει «την εξωτερική πολιτική της χώρας στο ύψος των περιστάσεων».

«Ηγετικός ρόλος»

«Ένας καγκελάριος στον πόλεμο», γράφει σε σχόλιό του το Spiegel Online και τονίζει: «Ήδη από το Σάββατο η γερμανική κυβέρνηση υποχώρησε από τη θέση της να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία. 1.000 αντιαρματικά βλήματα και 500 πύραυλοι Stinger πάνε ωστόσο στην Ουκρανία. Την Κυριακή ο Σολτς πήγε ένα βήμα παραπέρα ερχόμενος σε ρήξη με παγιωμένες θέσεις δεκαετιών, ειδικά από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική (…) O Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος βρήκε τον ηγετικό ρόλο, τον οποίο πολλοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι είχε χάσει τις προηγούμενες εβδομάδες».

«Πολύ νωρίτερα»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «αλλαγή στάσης εξαιτίας του σοκ Πούτιν» εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή η αλλαγή «στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας θα έπρεπε να είχε συμβεί πολύ νωρίτερα».