Ο επιχειρηματίας και κάτοικος Κιέβου, Τάσος Τσιάμης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, και αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση στο Κίεβο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού, στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ηρεμία, έχουν σταματήσει οι εκρήξεις που ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Αν υπάρχουν μάχες στα περίχωρα αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε γιατί είμαστε μακριά».

Ερωτηθείς για το ηθικό των Ουκρανών

Ακόμα είναι καλά. Το παλεύουν, προσπαθούν. Δεν έχουν φύγει, το Κίεβο έχει γύρω 5,5 εκατομμύρια ζήτημα είναι να έχουν φύγει 500 χιλιάδες.

Για τη δημοτικότητα του Ζελένσκι

Έχει ανεβεί η δημοτικότητά του μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις στα χαρακώματα διότι έμεινε εδώ και παλεύει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει επάρκεια προϊόντων

Εδώ στο κέντρο δύο super market είναι ανοιχτά και έχουν αρκετό κόσμο, δεν ξέρω τι επάρκεια έχουν. Άκουσα ότι ένα super market δεν είχε γάλα και αυγά. Το σπίτι μου είναι στο πιο βόρειο άκρο του Κιέβου, είναι στον 12ο όροφο και για αυτό φύγαμε γιατί ακόμα και να μην θέλει η Ρωσία να βομβαρδίσει όπως δείχνει άμαχο πληθυσμό δεν θέλει πολύ να γίνει ένα λάθος.

Κανείς δεν θα υποδεχόταν τους Ρώσους ως ελευθερωτές, αυτό θα γινόταν μόνο στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ εκεί τους περιμένανε, εκεί το ξέραμε, εδώ δεν θα τους υποδεχόταν κανείς. Απ’ ότι φαίνεται οι Ρώσοι δεν έχουνε μπει στο Κίεβο γιατί δεν θέλουν να χτυπήσουν στο ψαχνό. Αν ήθελε απλά να χτυπήσει στο ψαχνό δεν θα χρειαζόταν να στείλει τανκς, θα έστελνε 10 αεροπλάνα και θα έμενε στο Κίεβο τίποτα.

Για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία από τη ΕΕ

Αυτά τα όπλα πως ακριβώς θα έρθουν στο Κίεβο; Δεν είναι εύκολο να έρθουν τ’ αεροπλάνα έχει απέναντι κάτι SU35. Δεν είναι απλό, ακούγεται ωραίο αλλά τ’ αεροπλάνα που θα τα φέρουν ποιος θα τα πετάξει Ουκρανοί πιλότοι ή πιλότοι του ΝΑΤΟ; Είναι θόλο... Όλο αυτό είναι κάτι που άργησε πολύ να γίνει, έπρεπε να γίνει πριν. Όλο αυτό είναι για το θεαθήναι ότι «να εμείς βοηθήσαμε».

Για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τις σημερινές διαπραγματεύσεις

Να τα βρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώσει αυτή η ιστορία ταχύτατα και να γυρίσουμε στην όποια φυσιολογική ζωή μπορούμε να έχουμε από εδώ και πέρα.

Ακούστε τη συνέντευξή του