Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
erdogan_ok_9
Διεθνή

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να χαλάσει τις σχέσεις της ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία

Τι είπε για τα Στενά του Βοσπόρου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Η Τουρκία, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την Κυριακή την εισβολή της Ρωσίας έναν «πόλεμο», κάτι που της επέτρεψε να επικαλεστεί άρθρα βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936 που περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά.

Σημειώνεται πως η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Ο Ερντογάν τα «έβαλε» με τις ΗΠΑ για την ρωσική εισβολή

Ο Ερντογάν, μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των ΗΠΑ και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Επανέλαβε ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.