oukrania_asulo
Διεθνή

Ουκρανία: Πάνω από 500.000 Ουκρανοί «ξεριζώθηκαν» από τα σπίτια τους και ζητούν άσυλο σε γειτονικές χώρες

Τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές έχει δεχτεί η Πολωνία

Δραματικές στιγμές ζει ο ουκρανικός λαός, μετά τη ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Οι κάτοικοι της χώρας από τη μία ημέρα στην άλλη είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ολοκληρωτικά. Άφησαν πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα και «ξεριζώθηκαν» από τα σπίτια τους, τη ζωή τους.

Η ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκίνησε: Εικόνες «γροθιά» στο στομάχι, άνθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, περπατούν στο άγνωστο.

κκλ
ξξξ_2
ουκρανιαα_2

 

Ζητούν άσυλο σε γειτονικές χώρες

Εκατοντάδες Ουκρανοί οδικώς ή και περπατώντας φτάνουν στα σύνορα Σλοβακίας, Μολδαβίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας, για να γλιτώσουν.

Περπατούν μέσα στο κρύο προσπαθώντας να φτάσουν στην Πολωνία. Οικογένειες με μικρά παιδιά υπό πολικές θερμοκρασίας για ώρες μέσα στο κρύο επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα. Άλλοι, όπως αναφέρεται στα social media κοιμούνται ακόμη και στο χιόνι.

Η Πολωνία μέχρι σήμερα έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Στα σύνορα επικρατεί το απόλυτο χάος. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 327.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στην Πολωνία.

Οικογένειες με ένα μικρό σάκο ή ακόμη και τίποτα. Κάποιοι σκεπάζονται με κουβέρτες ή πετσέτες για να ζεσταθούν. Παιδιά φοβισμένα και παγωμένα. Κάποιοι σφίγγουν στην αγκαλιά τους τα ζωάκια τους. Έχουν διανύσει 40km μέσα στο σκοτάδι για να φτάσουν στην παγωμένη Πολωνία.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει καταφύγει και στην Ουγγαρία όμως. Συνολικά 84.568 Ουκρανοί έχουν φτάσει στην χώρα.

Στη Ρουμανία μέχρι και αυτή την ώρα έχουν καταφύγει 32.517 Ουκρανοί. Οι εικόνες στα σύνορα μάλιστα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές με Ρουμάνους πολίτες να σπεύδουν με τα αυτοκίνητά τους ώστε να παραλάβουν πρόσφυγες ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια με τροφή και νερό.

Υπολογίζεται ότι 36.398 Ουκρανοί ζητούν άσυλο στην Μολδαβία κι άλλοι 30.000 στη Σλοβακία ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός, μόλις 311 άνθρωποι, έχουν καταφύγει στη Λευκορωσία.

Τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ΕΕ χρειάζεται να ετοιμαστεί για εκατομμύρια αφίξεις, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Χθες, ο αριθμός αυτός ήταν γύρω στους 300.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι πριν από μία ώρα ανέβασε κι άλλο τον αριθμό των εκτοπισμένων Ουκρανών γράφοντας στο twitter ότι περισσότεροι από 500.000 Ουκρανοί έχουν φύγει για γειτονικές χώρες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τοποθετούν τον αριθμό των προσφύγων που θα προκύψουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα 4 εκατομμύρια, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια, ανέφερε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε ότι άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ θεωρούν ως και 18 εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες του αν οι εχθροπραξίες παραταθούν.

Η ΕΕ σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής μέχρι και για 3 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λέγοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επιφόρτισαν χθες την Κομισιόν με την προετοιμασία προτάσεων προκειμένου να παρασχεθεί προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες.

Η οδηγία περί προσωρινής προστασίας της ΕΕ, που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία έτη, σε όλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης άδειας παραμονής, πρόσβασης σε εργασία, κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής κάλυψης.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στην κίνηση αυτή χθες, με κάποιους να αμφισβητούν εάν είναι η κατάλληλη ώρα για κάτι τέτοιο ή είναι καλύτερο να περιμένει λίγο η ΕΕ. Το θέμα, είπε η Γιόχανσον, αφορά ολόκληρη την ΕΕ.