Οι τρομακτικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων με στόχο την κατάληψη του Κιέβου καθώς κι άλλων μεγαλουπόλεων της Ουκρανίας ολοένα και εντατικοποιούνται αυξάνοντας στα ύψη τον φόβο και τον τρόμο των πολιτών.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα ανοργανωσιάς ενώ την ίδια ώρα ήρθαν αντιμέτωπες με τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Συνεπώς, το σχέδιό τους για μια εισβολή-αστραπή ναυάγησε και σύμφωνα με τους αναλυτές η Μόσχα είναι βαθιά εκνευρισμένη.

Έξω από την πρωτεύουσα η ρώσικη φάλαγγα

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε μήκος περίπου 60 χλμ. στα περίχωρα της πρωτεύουσας και οι δορυφορικές εικόνες έχουν κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εφιαλτικές πυραυλικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων στο Χάρκοβο και ξεκίνησαν νέα επίθεση στο Κίεβο, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κυρώσεις και διεθνή απομόνωση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγάγει σε προσωπικό ζήτημα την απομάκρυνση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι και την αντικατάστασή του με κυβέρνηση – μαριονέτα και να προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Η ευρεία και αδιάκριτη χρήση όπλων όπως οι εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών κατά κατοικημένων περιοχή, που χρησιμοποιήθηκαν χθες στο Χάρκοβο, δείχνουν την απόγνωση της Μόσχας που απέτυχε ως τώρα να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα στη ραχοκοκκαλιά της ουκρανικής άμυνας.

Σκληρές εικόνες στο κάτωθι βίντεο

Ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στην πόλη της Χερσώνα. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ σε μήνυμά του στο Facebook αναφέρει πως «στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Έρχεται δεύτερο μαζικό κύμα ρωσικής εισβολής

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τους Κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια απόρρητων ενημερώσεων χθες Δευτέρα ότι έπεται δεύτερο κύμα ρωσικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση των ενημερώσεων.

«Αυτό το κομμάτι ήταν απογοητευτικό», είπε βουλευτής στο CNN.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία είναι πιθανό να πολιορκήσει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και προέβλεψαν τραγικές σκηνές αστικού πολέμου, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Έρευνα από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση. «Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Καταγγελίες από την Ουκρανία για χρήση θερμοβαρικών όπλων από τη Ρωσία

Δήμαρχος ουκρανικής πόλης κατήγγειλε χθες ρωσική επίθεση με θερμοβαρικό όπλο, σχεδιασμένο να καταστρέφει υποδομές και επίγειες δυνάμεις με ένα σαρωτικό κύμα ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας.

Τον ισχυρισμό του δημάρχου της πόλης Οκτρίκα επιβεβαίωσε και η πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. «Η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τεράστια», δήλωσε η Οξάνα Μαρκάροβα. 

Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου

Η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ απαγορεύοντας τον διάπλου όλων των πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα μπλοκάροντας την είσοδο σε τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από δολιχοδρομίες 24ώρων και ασκήσεις ισορροπίας, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συνθήκη για τη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, ώστε να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Ρώσων – Ουκρανών

Οι συνομιλίες κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα με τους διαπραγματευτές να επιστρέφουν στις βάσεις τους για διαβουλεύσεις προτού ξεκινήσει τις επόμενες μέρες ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντολιάκ έκανε λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» και συμπλήρωσε πως «Δυστυχώς η ρωσική πλευρά παραμένει λίαν προκατειλημμένη όσον αφορά στις καταστροφικές διαδικασίες που ξεκίνησε».

O ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τα όπλα τους και το πεδίο της μάχης για να σώσουν τις ζωές τους, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί κάπου 4.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Σε συναγερμό οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Μετά την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον ο συναγερμός αυτός μεταφράζεται και σε μετακίνηση πυρηνικών όπλων ή απλώς την ανάπτυξη πρόσθετου προσωπικού στα κέντρα εκτόξευσης.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε χθες ότι όσοι παρέχουν φονικό στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία θα θεωρηθούν υπόλογοι, εφόσον τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια του πολέμου.

Φόβοι για αποστολή ενισχύσεων από τον Λουκασένκο

Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που έχει στηρίξει την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, αφού διεκδίκησε μεσολαβητικό ρόλο, δεν αποκλείεται εντός του επόμενου 24ωρου να στείλει στρατεύματα για να συνδράμει τους Ρώσους εισβολείς.