Μια ανθρωπιστική κρίση που όμοιά της έχει να δει η Ευρώπη από την εποχή του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξαιτίας της ιταμής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία εγκαταλείπουν την πατρίδα τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να γλιτώσουν από τη βαρβαρότητα των ρωσικών στρατευμάτων και δέχονται θερμή υποδοχή από τις ηγεσίες και τις κοινωνίες ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Ρουμανία.

Στην Πολωνία οι αρχές έχουν ήδη οργανώσει εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες. Θερμαινόμενες σκηνές τους περιμένουν για να ζεσταθούν. Ασθενοφόρα είναι σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν σε νοσοκομείο όποιον χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Η κυβέρνηση και οι εθελοντές κανόνισαν επίσης δωρεάν διαμονή, γεύματα και άλλη υποστήριξη.

Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βοήθειας ήταν ο μεγάλος ουκρανικός ομογενής πληθυσμός της Πολωνίας. Ο Ιγκόρ Ναζαρκέβιτς, ένας Ουκρανός εθελοντής με πορτοκαλί γιλέκο, μοιράζει σακούλες με τρόφιμα στους νεοαφιχθέντες συμπατριώτες του. Μάλιστα, κατεύθυνε ένα ζευγάρι προς μία Πολωνή, η οποία συμφώνησε να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων.




Χαμογέλασε καθώς αγκάλιασε τη μητέρα και το παιδί της που θα είναι οι φιλοξενούμενοί της. Παιδικά, καροτσάκια και άλλες δωρεές συγκεντρώνονται διαρκώς. Πάγκοι με ζεστό καφέ και ζεστή σούπα περιμένουν όσους φτάσουν στα σύνορα με την Πολωνία. Ο διάσημος Ισπανός σεφ José Andrés βρίσκεται επίσης στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας και ετοιμάζει ζεστό φαγητό με την ΜΚΟ Workd Central Kitchen.



Στέγη σε 17.000 πρόσφυγες θα παράσχει η Κρακοβία

Η Πολωνική κυβέρνηση μάλιστα, έχει οκτώ σημεία υποδοχής προσφύγων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, τα οποία παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και πληροφορίες στους εκτοπισμένους μετά τη ρωσική εισβολή. Έχει δημιουργηθεί επίσης μια γραμμή βοήθειας και διαδικτυακές πηγές για όσους αναζητούν βοήθεια.

Η πολωνική πόλη της Κρακοβίας ανακοίνωσε πως μπορεί να παράσχει στέγη έως και σε 17.000 πρόσφυγες εάν υπάρξει ανάγκη.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια αρκεί να επιδείξουν το διαβατήριό τους.




Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Πολωνίας ένωσε τις δυνάμεις της με μία ουκρανική για να ετοιμάσουν ένα ειδικό τεύχος στα ουκρανικά για τους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τη ρωσική εισβολή. Αντίγραφα του δωρεάν φύλλου διανέμονται στα συνοριακά σημεία διέλευσης.




Μια δημοφιλής πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα δημιούργησε μια ειδική ενότητα για την Ουκρανία για να παρέχει πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που καταφεύγουν στην Πολωνία ενώ και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας προσφέρει δωρεάν ασφάλιση αυτοκινήτου στους Ουκρανούς.