Επίθεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εξαπολύει η Μόσχα ύστερα από την επιβολή περιορισμών από τα συγκεκριμένα μέσα σε Ρώσους χρήστες.

 Ειδικότερα, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «υποκινούμενο πόλεμο».

 Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα καθιστά υπεύθυνους τους γίγαντες των social media, συμπεριλαμβανομένης της Meta Platforms Inc και της Google, για τον υποκινούμενο πόλεμο».

 Google και Meta βρίσκονται, την ίδια στιγμή, ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν υποστεί περιορισμούς στη Ρωσία, αφότου δεν κατάφεραν να ανοίξουν γραφεία στη χώρα και να ευθυγραμμιστούν με τους ρωσικούς κανόνες.

 Η υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας και οι υπηρεσίες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τα social media να «σταματήσουν τις διακρίσεις».

 Ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Κρεμλίνο και social media για την εισβολή στην Ουκρανία έρχεται μαζί με το «ντόμινο» κυρώσεων από χώρες της Δύσης που πλήττουν τη ρωσική ελίτ και το τραπεζικό σύστημα της Μόσχας.

 Το Facebook περιορίζει την πρόσβαση στα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik στην ΕΕ

 Η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook, θα περιορίσει την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε σήμερα εκ μέρους της εταιρείας ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία είχε δεχθεί αιτήματα από αρκετές κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες της.