Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι Ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

Εκτός Ρωσίας η ExxonMobil

Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση, του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό, ανέφερε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.

Αναστέλλει την υποστήριξή της και η Boeing

Η γιγαντιαία αμερικανική βιομηχανία της αεροναυπηγικής Boeing ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

Η Μπόινγκ ανέφερε ότι «όσο η σύρραξη συνεχίζεται» στην Ουκρανία, δίνει την έμφαση στην ασφάλεια των «εργαζομένων της» στην περιοχή. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών έχει ήδη ανακοινώσει πως έκλεισε προσωρινά το γραφείο της στο Κίεβο.

Αποσύρεται η ιταλική ENI 

Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε. Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.

Κλείνει η Sberbank

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε προχθές Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα αυτό ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς.

Ότι άρχιζε διαδικασία εκκαθάρισης της Sberbank Europe AG – η οποία έχει την έδρα της στην Αυστρία – ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα χθες ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι οι αποταμιεύσεις των πελατών της είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Κατά διαταγή της ΕΚΤ, η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς εξέδωσε (...) απόφαση που απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας του αδειοδοτημένου πιστωτικού θεσμού» αυτού «με άμεση ισχύ», αναφέρει το δελτίο Τύπου της αυστριακής αρχής, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τρίτη.