Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ρώσων στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Κίεβο, όπου «σφυροκοπούν» για έβδομη συνεχή ημέρα τη χώρα.

Με εικόνες και βίντεο που λυγίζουν και τους πιο δυνατούς να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ένα εξ’αυτών απεικονίζει μία πολύ ισχυρή έκρηξη από εκτόξευση οβίδας που σημειώθηκε στον οικισμό Μποροντιάνκα που βρίσκεται κοντά στο Κίβεο.

Η στιγμή που η οβίδα εκρήγνυται κατεγράφη από έναν Ουκρανό, που εκείνη τη στιγμή βιντεοσκοπούσε τα όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.




Απάνθρωπα χτυπήματα στο Χάρκοβο

Στο πολύπαθο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί και 112 οι τραυματισμένοι από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Όπως ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω του telegram, «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, κάνοντας λόγο για εν εξελίξει μάχες. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γεραστσένκο, ανέβασε βίντεο στα social media όπου και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης σε κεντρικό κτίριο στο Χάρκοβο:


Όπως ο Γκεραστσένκο αναφέρει, στον χώρο σχολής πολιτών στο Χάρκοβο έπειτα από αεροπορικό πλήγμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά.. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Οι εξελίξεις σε Μαριούπολη και Χερσώνα

Την ίδια στιγμή στη Μαριούπολη όπου και βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου–, τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά των Ρώσων σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ.



Παράλληλα, οι είσοδοι της Χερσώνας ελέγχονται ήδη από ρωσικά στρατεύματα, με τον έλεγχο του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού να αποσπάται σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσίας, μεταδίδει το Tass.

Αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες στην Μποροντιάνκα, περιοχή περίπου στα 50 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook. 

Συγκεκριμένα, η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Εκτιμήθηκε ότι η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο». Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.