Για όλους τους Ουκρανούς πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής, θα τεθεί σε ισχύ καθεστώς προσωρινής προστασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν άδεια παραμονής στην ΕΕ και θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία σχεδιάστηκε για να παρέχει άμεση προστασία στα άτομα που τη χρειάζονται και για να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών.

Δικαίωμα προστασίας

Βάσει αυτής της πρότασης, οι Ουκρανοί υπήκοοι και οι πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ουκρανία καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης θα έχουν δικαίωμα προστασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας περιλαμβάνει:
  • Παροχή άμεσης προστασίας και δικαιωμάτων. Περιλαμβάνει δικαιώματα διαμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, πρόσβαση στη στέγαση, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας, ιατρική ή άλλη βοήθεια και μέσα διαβίωσης. Για τα ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, η προσωρινή προστασία παρέχει δικαίωμα σε νόμιμη κηδεμονία και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Μείωση της πίεσης στα εθνικά συστήματα ασύλου με τη δημιουργία καθεστώτος προστασίας με μειωμένες διατυπώσεις.
  • Ενισχυμένη αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών. Οι κανόνες βάσει της οδηγίας για την προσωρινή προστασία προωθούν την ισορροπία των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη φιλοξενία εκτοπισθέντων από την Ουκρανία. Μια «πλατφόρμα αλληλεγγύης», όπου τα κράτη μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής θα συντονίζεται από την Επιτροπή.
  • Περαιτέρω υποστήριξη από τους οργανισμούς της ΕΕ. Ο Frontex, ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Europol μπορούν να παράσχουν περαιτέρω επιχειρησιακή υποστήριξη κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών.

Κατευθυντήριες γραμμές

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των συνόρων οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Απλοποίηση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ με την Ουκρανία.
  • Ευελιξία όσον αφορά τους όρους εισόδου.
  • Επιτρέπονται οι διελεύσεις σε προσωρινά σημεία διέλευσης των συνόρων, εκτός των επίσημων συνοριακών σημείων διέλευσης.
  • Εύκολη πρόσβαση για υπηρεσίες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Όσοι εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία μπορούν να φέρουν προσωπικά αντικείμενα χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Οι οδηγίες διευκρινίζουν επίσης τις διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες για όσους έρχονται με τα κατοικίδιά τους.