Μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν μπορεί «πλέον να αναβάλλεται», την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, εκτίμησε σήμερα από το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Έχει έρθει η ώρα να λάβουμε μια απόφαση, δεν μπορούμε να το αναβάλλουμε άλλο», τόνισε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, η χώρα του οποίου αντιτίθεται έντονα σε μια συμφωνία με το Ιράν.

«Έχει έρθει η ώρα να πούμε ναι σε κάτι που αποτελεί μια καλή και λογική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Από την πλευρά του ο Μπένετ δήλωσε ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη και εκτίμησε ότι μια συμφωνία με το Ιράν που θα καταστήσει εφικτή την εγκατάσταση συσκευών φυγοκέντρησης «σε μεγάλη κλίμακα μέσα σε μερικά χρόνια» δεν θα «είναι αποδεκτή» από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που θεωρεί το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα απειλή για την ασφάλειά του όπως και για αυτή της Μέσης Ανατολή, «θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα φροντίσει για την ασφάλειά του και το μέλλον του», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματευτές κάνουν λόγο για προόδους στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στόχος είναι να επανέλθουν στη συμφωνία οι ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρθηκαν το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Σε αντίδραση η Τεχεράνη έχει αρχίσει να απομακρύνεται από κάποιες δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας.

Ο Σολτς ξεκίνησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας από το Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο μετέβη σήμερα το πρωί.

«Η Γερμανία προκάλεσε τον μαζικό φόνο Εβραίων. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από Γερμανούς. Κατά συνέπεια η γερμανική κυβέρνηση φέρει τη μόνιμη ευθύνη για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και την προστασία της ζωής των Εβραίων», έγραψε ο Σολτς στο βιβλίο επισκεπτών του Γιαντ Βασέμ.

Η επίσκεψη αυτή του Γερμανού καγκελαρίου στο Ισραήλ πραγματοποιείται την ώρα που συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε το Βερολίνο να ακυρώσει τα σχέδιά του για τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και να προσφέρει όπλα στο Κίεβο.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε χθες ότι θα επιβληθούν «νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», ενώ ζήτησε να τερματιστεί «το λουτρό αίματος» και εκτίμησε ότι η Ουκρανία «μάχεται για την επιβίωσή της».

Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει πιο ήπιους τόνους, προτάσσοντας τις καλές του σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

Η χώρα θα στείλει εκατό τόνους ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρνήθηκε να προσφέρει όπλα στο Κίεβο.