Ένας ασφαλές δορυφορικό τηλέφωνο είχαν δώσει προ εβδομάδων οι Αμερικάνοι στον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνήσουν όταν θα ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ενός ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου που έδωσαν στην ουκρανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που είναι γνώστης του θέματος.

Για την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αυτές πραγματοποιούνταν μέσω της πρεσβείας στο Κίεβο», δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

«Το ασφαλές τηλέφωνο επιτρέπει στον Ζελένσκι να παραμένει σε επαφή με τις ΗΠΑ όσο έχει το κινητό», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα του και επί του παρόντος μετακινείται σε πολλές τοποθεσίες στο Κίεβο που προστατεύονται με σημαντική παρουσία ασφαλείας, ανέφερε το CNN.

Τι είναι αυτό το τηλέφωνο made in USA

Oι ΗΠΑ παρείχαν ένα παρόμοιο δορυφορικό τηλέφωνο και στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα δορυφορικά τηλέφωνα «made in USA» απαιτούν ηλεκτρισμό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν από γεννήτρια ή ενέργεια από αυτοκίνητο, εάν χρειάζεται.

Όπως αναφέρει το CNN, χρειάστηκαν λίγες μέρες για να βάλουν οι Ουκρανοί σε λειτουργία τα δορυφορικά τηλέφωνα καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους ήταν στα αγγλικά και όχι στα ουκρανικά.