Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους της μεγάλης στρατηγικής σημασίας πόλης της Ουκρανίας, της Χερσώνας, μια ένδειξη ότι πιθανότητα έχουν αναλάβει τον έλεγχό της μετά από σφοδρές μάχες και από μια μέρα όπου Μόσχα και Κίεβο διέψευδαν η μια την άλλη πλευρά.

Ανάρτηση του δημάρχου της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται να υποδηλώνει πως η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο ίδιος δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Η έκκληση του δημάρχου

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους, ανακοινώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα). «Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο αμάχους… Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν» αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Γιατί η κατάληψη της Χερσώνας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και, στρατηγικά, θα αποτελέσει ζωτική βάση για τον στρατό της, καθώς αυτός επιδιώκει να προωθηθεί περαιτέρω στην ενδοχώρα αλλά και δυτικά, κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού. Η Χερσώνα άλλωστε είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, η κατάληψη της Χερσώνας σημαίνει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής υδάτων.

Αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία μπλόκαρε το βόρειο κριμαϊκό κανάλι και έτσι η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία, στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής διεκόπη, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή. Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της ροής ύδατος στην Κριμαία.

Τι συμβαίνει στην ουκρανική επικράτεια

Στον Νότο
- Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα και Μελιτούπολη.
- Στην περιοχή περιμετρικά της Μαριούπολης υπάρχουν σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για «ολική καταστροφή» ορισμένων χωριών και περιφερειών.
-Η Οδησσός έχει αποκλειστεί από τη θάλασσα και λαμβάνουν χώρα μεγάλες μάχες στα περίχωρά της.

Στα βορειοανατολικά
- Οι Ρώσοι πολιορκούν με όλα τα μέσα το Χάρκοβο, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυραύλους, με τα χτυπήματα να μην εξαιρούν ούτε τα πανεπιστημιακή κτίρια.
- Ρώσοι αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων «έπεσαν» μέσα στην πόλη του Χάρκοβου και ξεκίνησαν σφοδρές μάχες για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Η μάχη του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, με χτυπήματα επιλεκτικά, που θα βοηθήσουν στην τελική επέλαση προς το κέντρο της μεγάλης πόλης.

Ένα κονβόι ρωσικών στρατιωτικών τεθωρακισμένων και πυραυλικών συστημάτων που εκτείνεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων, αναμένοντας το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική ηγεσία για την τελική επίθεση.

Στην παρούσα φάση, το Κίεβο δέχεται αεροπορικά χτυπήματα σε κομβικά σημεία και δομές, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των χερσαίων δυνάμεων.

Στο στόχαστρο των Ρώσων ακόμη σχολεία και νοσοκομεία

Ουκρανία: Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί σε πόλεις "κλειδιά"

Ουκρανία: Οι στρατηγικές κινήσεις των Ρώσων τις πρώτες επτά ημέρες του πολέμου

Ουκρανία: Υπό πολιορκία Κίεβο και Χάρκοβο - Σκληρές μάχες με πυραύλους, οδομαχίες και αλεξιπτωτιστές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερους από δύο χιλιάδες νεκρούς πολίτες αναφέρει η Ουκρανία