Ανωνυμο__1823___700_px_
Διεθνή

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία

Σε εξέλιξη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής

Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα , ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.
Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους και επιβεβαιώθηκε πως κατέλαβαν τη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας.