Το μίνι αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, έβγαλε για δοκιμές στη θάλασσα η Τουρκία τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για 8η μέρα. Η Άγκυρα φιλοδοξεί να καταστήσει το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο ως ναυαρχίδα του τουρκικού Ναυτικού, ωστόσο οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να έχουν τα κατάλληλα αεροπλάνα και το εξόπλισαν με ελικόπτερα και για αυτό κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές μιλούν για «ελικοπτεροφόρο».

Το πλοίο απέπλευσε από το ναυπηγείο Sedef Shipyard στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψε πίσω μετά την επιτυχή δοκιμή. Ανακοίνωση του Sedef Shipyard αναφέρει πως: «Το TCG Anadolu, το οποίο ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο μας, εκτέθηκε στο αγκυροβόλιο από την αποβάθρα και επέστρεψε στο ναυπηγείο μας μετά την επιτυχή δοκιμή».

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, δήλωσε «περήφανος» για το TCG Anadolu, το οποίο θα είναι το πρώτο Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων της Τουρκίας και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή του.



«Το TCG-Anadolu, το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού ναυτικού, το οποίο θα έχει τεράστια συμβολή στην στρατηγική αποτροπή του στρατού μας με τα νέας γενιάς επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα φέρει, ετοιμάζεται να μπει σε πλήρη λειτουργία. Είναι αδύνατο να μην είσαι περήφανος βλέποντας αυτή τη φωτογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαράνκ.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το TCG Anadolu, με μήκος 232 μέτρα, είναι διαφορετικό και λειτουργικό ειδικά από τα κλασικά αεροπλανοφόρα. Θα έχει χωρητικότητα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 4 επιθετικά ελικόπτερα, 8 μεταγωγικά ελικόπτερα μεσαίου φορτίου, 2 ελικόπτερα κοινής ωφέλειας seahawk και 2 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Επιπλέον, θα μπορεί να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης. Παράλληλα υπάρχει πλήρως εξοπλισμένος χώρος ενδιαίτησης.

«Η Τουρκία, η οποία θα επεκτείνει περαιτέρω την περιοχή ασφαλείας της, ειδικά στα θαλάσσια σύνορά της, θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε επικίνδυνες καταστάσεις στις περιπολικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί πέρα ​​από τα σύνορα με τον στρατό της» σχολιάζει η ενημερωτική πύλη ensonhaber.com.



Στους σχεδιασμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, είναι η ναυπήγηση ενός παρόμοιου πλοίου που θα φέρει την ονομασία TCG Trakya, δηλαδή «Θράκη».

Το TCG Anadolu, το οποίο είναι διαφορετικό και λειτουργικό ειδικά από τα κλασικά αεροπλανοφόρα. Θα έχει χωρητικότητα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 4 επιθετικά ελικόπτερα, 8 μεταγωγικά ελικόπτερα μεσαίου φορτίου, 2 ελικόπτερα κοινής ωφέλειας seahawk και 2 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Επιπλέον, θα μπορεί να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, όπως αναγράφεται.

Στο TCG Anadolu, το μεγαλύτερο από τα έργα MİLGEM, με μήκος 232 μέτρα, υπάρχει επίσης ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος ενδιαίτησης.

Με το πλοίο, που έχει τη δυνατότητα να πλέει για μέρες χωρίς διακοπή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν τη δύναμή τους.