Ευρωβουλευτές συζήτησαν την εκρηκτική κατάσταση στην αγορά ενέργειας στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με την Επίτροπο Κάντρι Σίμσον.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου η Επίτροπος Ενέργειας, Σίμσον είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ενεργά για να διασφαλίσει ότι μπορεί να διατηρηθεί σταθερός εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Ουκρανία, παρά τον πόλεμο.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις για πιθανή επέκταση της αντίστροφης ροής φυσικού αερίου στην επόμενη περίοδο θέρμανσης, καθώς και για τον συγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό», ανέφερε.

Έτοιμη για έκτακτα μέτρα η Κομισιόν

Η Σίμσον σημείωσε ότι οι κυρώσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Ρωσία, ενώ δεν στοχεύουν άμεσα το εμπόριο ενεργειακών εμπορευμάτων, θα εξαντλήσουν τα έσοδα από το διυλισμένο πετρέλαιο, καθώς περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης.

Ακόμη, προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας παραμένει πολύ σφιχτή και ζήτησε την ταχεία έγκριση των προτάσεων του Δεκεμβρίου από το Ευρωκοινοβούλιο. «Η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση κλιμάκωσης των τιμών», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος τόνισε επίσης ότι: «Η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις που φαίνεται να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: Ασφάλεια του εφοδιασμού, οικονομικά προσιτή ενέργεια και κλιματική αλλαγή.

Η καλύτερη ευκαιρία για να τις αντιμετωπίσουμε είναι να επιτύχουμε την ανθεκτικότητα, τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Έχει γίνει οδυνηρά σαφές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε σε μια τρίτη χώρα τη δύναμη να αποσταθεροποιήσει την ενεργειακή αγορά ή να επηρεάσει τις ενεργειακές μας επιλογές», είπε.

Προβληματισμός στους ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές απευθύνθηκαν στην Κομισιόν σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να γεμίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, για τις επιπτώσεις της κατάστασης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και για το χρονοδιάγραμμα για να γίνει πλήρως ανεξάρτητη στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν πρόσθετα μέτρα για τη ρύθμιση των τιμών. Άλλοι ζήτησαν να απεξαρτηθεί η αγορά ενέργειας από τη Ρωσία και οι κυρώσεις να λειτουργήσουν καλύτερα.

Αύξηση των τιμών της ενέργειας

Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ενέκρινε, με 73 ψήφους υπέρ και 3 κατά, μια ερώτηση για προφορική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τη χειραγώγηση στην αγορά φυσικού αερίου, που θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 7-11 Μαρτίου.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν σχετικά με τα πορίσματα της έρευνάς της σχετικά με πιθανή αθέμιτη συμπεριφορά στην αγορά φυσικού αερίου. Το κείμενο διερωτάται επίσης ποιες συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να προστατεύουν τους καταναλωτές στο μέλλον από την αστάθεια της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου.

«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι οι τιμές του ορυκτού αερίου κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ήταν 4,5 φορές υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021, λόγω της παγκόσμιας δυναμικής προσφοράς και ζήτησης, που επιδεινώθηκε από παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία και τις γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές στην Ευρώπη , ειδικά από τη Ρωσία.

Αυτό οδήγησε τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα και υψηλές τιμές ενέργειας με αποτέλεσμα την αύξηση των ρυθμών πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ένωση.