Ο ουκρανικός λαός ζει δραματικές στιγμές μετά τη ρώσικη εισβολή. Οι άνθρωποι «ξεριζώνονται» από τα σπίτια τους, ενώ απελπιστικά αυξάνεται και ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρώνΔυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανών πολιτών θα εκτοπιστούν, ενώ εξ αυτών 4 εκατομμύρια θα φύγουν εκτός συνόρων.

Ο ΟΗΕ, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος έχει καταγράψει 820 απώλειες αμάχων. «Οι ανάγκες αυξάνονται και διευρύνονται με την ώρα», προειδοποιεί αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι ανέφερε ότι σε διάστημα μόλις επτά ημερών, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, καθώς «ξεριζώθηκαν από αυτόν τον παράλογο πόλεμο». Επικαλούμενος την εμπειρία του σε έκτακτες προσφυγικές ανάγκες, διαπιστώνει ότι «σπάνια έχει δει τόσο γρήγορη έξοδο».

«Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε.