Σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ζητά από τη Μόσχα η Γαλλία, διαψεύδοντας όσα υποστηρίζει η Ρωσία, ότι δηλαδή ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι που να οδηγούν προς Ρωσία και Λευκορωσία και όχι προς τη Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής ανακοίνωσαν σήμερα κατάπαυση του πυρός κατά τόπους και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Σούμι προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και ουκρανικές πόλεις, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από «προσωπικό αίτημα» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ωστόσο, στο Παρίσι η προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε, όπως κάνει κάθε φορά, τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την παροχή βοήθειας. Ο σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υπερέχει όλων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η επίθεση. Οπότε, όχι, δεν ζητήσαμε διαδρόμους προς τη Ρωσία. Είναι ένας τρόπος για τον Πούτιν να προωθήσει το αφήγημά του: ότι αυτός δέχεται επίθεση και οι Ουκρανοί είναι οι επιτιθέμενοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ελυζέ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «εντελώς ανήθικη» την πρόταση της Ρωσίας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα επιτρέψουν σε αμάχους να φύγουν, αλλά με τον όρο να πάνε στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσω του εδάφους της Ουκρανίας και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σκόπιμα παρεμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης.


Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που πρότεινε η Μόσχα

Από τις τέσσερις πόλεις που αναφέρονται για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, μόνον από τις ι δύο μικρότερες, τη Μαριούπολη και το Σούμι, προβλέπονται διαδρομές εκκένωσης που οδηγούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο πλήρης κατάλογος των δρομολογίων δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, επικαλούμενο ένα νεοσύστατο όργανο που ονομάζεται Διατμηματικό Συντονιστικό Αρχηγείο για τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στην Ουκρανία:

Μαριούπολη
Διαδρομή 1 - Νοβοαζόβσκ, Ταγκανρόγκ, Ροστόφ επί του Ντον (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε έναν επιλεγμένο προορισμό ή προσωρινή θέση
Διαδρομή 2 - Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Ζαπορίζια (Ουκρανία)

Χάρκοβο
Nekhoteyevka, Μπέλγκοροντ (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς

Σούμι
Διαδρομή 1 - Sudzha, Μπέλγκοροντ, στη συνέχεια με κάθε μεταφορικό μέσο
Διαδρομή 2 - Σούμι, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Πολτάβα (Ουκρανία)

Κίεβο
Χοστομέλ, Rakivka, Sosnovka, Ιβανκίβ, Orane, Τσερνομπίλ, Γκντεν, Γκόμελ (Λευκορωσία) και στη συνέχεια αεροπορικώς στη Ρωσία