Άμεσες συζητήσεις απευθείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ζητά η Ουκρανία, καθώς ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλάντιμιρ Πούτιν, επειδή το Κίεβο γνωρίζει ότι ο Πούτιν είναι το πρόσωπο που κάνει κουμάντο στη Μόσχα.

«Επιθυμούμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», δήλωσε σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης μιας απευθείας συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα. «Αν ο Πούτιν επίσης δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν και ας μιλήσουν».

Τι έγινε στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Νωρίτερα, ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τρεις ώρες, με «μικρές θετικές εξελίξεις» που σχετίζονται με πιθανούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, σημείωσε ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «πολύ σύντομα».