Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας κατάπαυση του πυρός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου (ώρα Ελλάδας), ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τη Ρωσία .

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ.

Σχεδόν παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα», ανέφερε ο Κουλέμπα στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.