Ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει γενικευμένη επίθεση στο Κίεβο της επόμενες ώρες.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ», που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ», 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους», επέμεινε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.

Νέα κατάπαυση του πυρός την Τετάρτη για απομάκρυνση αμάχων ανακοίνωσε η Ρωσία

Κατάπαυση του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωσε για αύριο η Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές της Ουκρανίας που μαίνεται ο πόλεμος. 

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου.


«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Η κατάπαυση του πυρός για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων εκκένωσης αμάχων πολιτών από τις περιοχές της Ουκρανίας είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Nεκροί τουλάχιστον 27 άμαχοι στο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χάρκοβο 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.


Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Ο ρωσικός στρατός περικυκλώνει το Κίεβο


Την ίδια στιγμή ενώ οι αναφορές πως επίκειται η μεγάλη επίθεση στο Κιεβο και παρά τις όποιες καθυστερήσεις για τους Ρώσους, το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι θα μπορούσε να παρομοιαστεί με «τανάλια», αφού κυκλώνει την ουκρανική πρωτεύουσα από τα ανατολικά, τον νότο και τα βόρεια σύνορα με στόχο να καταβάλλει (και με τους βομβαρδισμούς αμάχων) την αντίσταση των Ουκρανών.
Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-03-08_221433

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, μιλώντας στο BBC σήμερα το πρωί, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «γίνονται πιο απελπισμένες» και «βλέπουμε τους Ρώσους απλώς να διπλασιάζουν τη βαρβαρότητα» καθώς η επίθεση σταματά. Λέει δε ο ίδιος ότι «η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμη τις προόδους της στη 13η ημέρα της επίθεσης. Αυτή η βόρεια γραμμή για την οποία είναι ακόμα λίγο πολύ κολλημένη, εννοώ πραγματικά κολλημένη, οπότε δεν προχωρά».

Τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία συνεχίζουν να μοιράζουν τις προσπάθειές τους μεταξύ επιθέσεων προς τα δυτικά προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό, τις επιθέσεις βόρεια προς τη Ζαπορίζια και τις επιθέσεις προς τα ανατολικά προς τη Μαριούπολη και το Ντονμπάς. Η αποτυχία εστίασης σε οποιαδήποτε γραμμή προέλασης πιθανότατα παρεμπόδισε τις ρωσικές επιχειρήσεις και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει.
κξξκ

Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια της Χερσώνας φαίνεται να αισθάνονται το δρόμο τους γύρω από το Μικολάιβ, πιθανότατα αναζητώντας μια διαδρομή στον ποταμό Southern Bug που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν το ίδιο το Μικολάγιεβ και να συνεχίσουν την προέλασή τους στην Οδησσό. Όσοι κατευθύνονται προς τη Ζαπορίζια δεν έχουν αυτήν τη στιγμή την μαχητική ισχύ που είναι πιθανώς απαραίτητη για να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν αυτή τη μεγάλη πόλη.

Θα μπορούσαν, ωστόσο, να θέσουν όρους για επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον της Ζαπορίζια μόλις φτάσουν οι ενισχύσεις μετά την πτώση της Μαριούπολης και το άνοιγμα μιας ευρείας χερσαίας οδού προς τα δυτικά από το Ντονμπάς.