Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η Ρωσία, καθώς εν μέσω εκεχειρίας, καταγγέλεται για επιθέσεις στην κεντρική αγορά της Μαριούπολης, αλλά και σε νοσοκομείο Παίδων/μαιευτήριο της περιοχής.

Η Ρωσία έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι «fake news», εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του από την Αττάλεια της Τουρκίας, μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό. «Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Η Ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγε ένα βήμα παραπέρα στην ρωσική προπαγάνδα: Απαντώντας σε σχόλιο χρήστη που έγραψε «Μα αυτή η γυναίκα είναι έγκυος!», απάντησε: «Πράγματι είναι. Και φοράει πολύ ρεαλιστικό μέικ απ. Συνεχίζει να γράφει στο beauty μπλογκ της. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο μαιευτήριο καθώς αυτό το έχουν καταλάβει ο νεοναζί Αζόφ που είχαν πει σε όλο το προσωπικό να φύγει».